Elk jaar sloof ik me vooral uit voor de krant om een uitgebreid kerstmenu te bedenken, en elk jaar volgen daarop ingezonden brieven à la “Waar hep dat allemaal voor nodig, wij eten met kerst altijd gewoon boerenkool”. Voor al die mensen moet het een enorme opluchting zijn dat er – met dank aan het coronavirus – dit jaar geen poespas aan te pas komt. De visite is van overheidswege afbesteld, dus eindelijk kun je ongestoord die lekkere doodsimpele dingen eten waar je écht trek in hebt. Hooguit een mooi tafelkleedje eronder. Want ja, het blijft wel kerst natuurlijk. Komt het allemaal toch nog goed.
Ik heb een paar puike suggesties voor het ultieme Doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg-kerstdiner. Niet allemaal tegelijk hoor, kies maar gewoon welke je het meeste aanspreekt. Bovendien zijn er drie kerstdagen.
Boerenkool speciaal
Stamppot boerenkool met spekjes, maar de boerenkool wordt niet zoals gebruikelijk gekookt maar gegaard in de oven. Dan wordt het een soort knapperige chips, en dat geeft een heel lekker effect aan de stamppot. Echt anders dan anders.
Boerenkaasfondue
Zit een gourmetavond met de hele familie er dit jaar niet in? Maar heb je wel zin in geklooi met pannetjes op tafel? Wat dacht je van gewoon gaan kaasfonduën? Maar dan wel met écht lekkere boerenkaas.
Franse shakshuka
Over pan op tafel gesproken: dit is ook een lekkere. Puur geluk in een koekenpan, om met z’n tweeën met een lekker stokbroodje helemaal leeg te vegen. Nu eens niet de klassieke versie, maar een Franse, met room en wijn.
Noedelsoep
Wordt alles je te veel? Dit rare jaar? Soms wil je gewoon dampende troost in een grote kom soep. Dan is ramen ideaal. Eentje die je ook met twee linkerhanden zelf kunt maken. Dan heb je aan dit recept een hele goeie:
Linzenstoof met aubergine
Deze linzenstoof met aubergine is een ultiem staaltje brown comfort food. In een kom, dus eten met een lepel mag. Ideaal voor in je uppie, maar kan ook heel goed met twee of meer.
Toetje: Eton mess met banaan
Een heerlijk zooitje in een schaal: meringues van de bakker, banaan, karamelsaus en pecannoten. Je kunt de hoeveelheden gerust halveren als je met minder bent. Of eet lekker de hele kerstvakantie hetzelfde toetje 😉
Dit was de laatste aflevering van de kerstserie 2020. Zie ook:
• Relaxed vegetarisch kerstdiner
• Easy kerstmenu voor visliefhebbers
• Romantische kerst met z’n twee