Chocopasta, beregoed, wie is er niet groot mee geworden? Maar nu kreeg ik bericht over chocoladepasta voor volwassenen, uit België, waar ze zoals bekend iets hebben met serieuze chocola. Maar ik ben niet het type om persperichten over te schrijven, ik wil het eerst proeven. Prompt arriveert er een doosje met twee bruine potjes van de firma Newtree: Pleasure melk (lait) en puur (noir).
Chocoladevla?
Eerste indruk: wat een glanzende pasta, reuze blingbling. De structuur lijkt in niets op de tikje taaie Nutella die ik gek genoeg uitsluitend in Frankrijk eet op stokbroodjes. Het lijkt eerder op dikke chocoladevla uit een pak. De smaak is ook heel anders dan Nutella, en dan niet alleen omdat hier geen hazelnoten aan te pas komen. Verdomd, het gladde mondgevoel doet ook denken aan chocoladevla, als je tenminste een losse hap neemt. Eenmaal uitgesmeerd op een boterham is dat effect weg, en proef je vooral veel chocola.
70% minder vet
In deze chocopasta’s zit naar eigen zeggen 70% minder vet en dat komt omdat ze gemaakt zijn met melk, niet met olie of ander plantaardig vet, zoals in chocopasta’s gebruikelijk is. En dat schijnt er weer voor te zorgen dat ze 40% minder calorieën bevatten. Volgens de bijgeleverde tabel bevat 100 gram van deze chocopasta 299 calorieën, tegen 533 voor concurrent Nutella. Maar calorieëntellen, daar heb ik niet zoveel mee. Ik ben meer geïnteresseerd in lekker. En deze potjes zijn lekker. Vooral de pure, met chocola van 75% cacao. Die dan ook was als eerste op.
Chocotips
Je kunt er trouwens nog meer mee doen dan alleen maar op je ontbijtboterhammetje smeren. Twee lepels in een glas warme melk leveren snelle chocolademelk, of pureer wat samen met melk en roomijs voor een chocomilkshake. Of zet doodleuk de hele pot eventjes in de magnetron (40 seconden op 450 watt) voor chocoladefondue om er bijvoorbeeld aardbeien of stukjes banaan in te dippen. Of gewoon ergens overheen gieten als chocoladesaus.
De enige vraag die overblijft is waar het spul in Nederland te koop is:
online via NewTree en Chocoweb of bij o.a. de Bijenkorf, Parti, Kaldi en Simon Levelt.