Uit het vandaag besproken kookboek Veggies & Fish maakte ik als eerste de risotto met prei, venkel en scheermessen, heerlijk. Ik had de dag erna zelfs nog genoeg van die jongens over voor mijn eigen recept van Spaanse scheermesjes met amandelen. Maar met scheermessen doe ik denk ik niet veel lezers een plezier, nog afgezien van het feit dat ze lastig te krijgen zijn. Daarom hierbij het recept voor makreelsalade met latkes. De aardappelen ontbraken per ongeluk in de krat en ik had ze toevallig ook niet in huis, dus wij aten de salade op een lunchbroodje. Ook een heel goed idee trouwens.
Nodig voor 2 personen:
Latkes:
250 g vastkokende of iets kruimige aardappels
1 middelgrote ui
1 ei
2 theel bloem
Makreelsalade:
100 g gerookte makreelfilet
½ granny smith-appel
1 ei
1 eetl mayonaise
1 eetl crème fraîche
1 theel dijonmosterd
½ citroen
1 theel kappertjes
4 takjes peterselie
wat olijfolie
zout & peper
Latkes:
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Rasp de aardappels en snij de ui in dunne ringen. Doe samen in een schone theedoek en knoop dicht. Leg de doek in een zeef en laat 20 minuten uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit. Klop in een grote kom 1 ei los. Doe het ui-aardappelmengsel plus de bloem erbij. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er ronde ‘koekjes’ van (Ø 5 cm). Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak de latkes in 2 minuten goudbruin. Draai ze halverwege voorzichtig om met een spatel, zodat ze niet breken. Leg op een ovenrooster en bak ze nog 8-10 minuten in de oven.
Makreelsalade:
Kook 1 ei hard, laat schrikken in koud water. Pel en duw met de onderkant van een lepel door een bolzeef tot kruim. Zet apart.
Prak de makreel fijn met een vork en meng er de mayonaise, crème fraîche, mosterd en rasp en sap van de ½ citroen door. Snij de appel in dunne reepjes en voeg bijna allemaal toe, samen met bijna alle kappertjes en de gehakte peterselie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Serveren:
Verdeel het makreel-appelmengsel over de latkes. Top af met de achtergehouden appel en kappertjes en niet te vergeten het ei-kruim (dat laatste was ik allemaal vergeten trouwens, maar is wel een goed idee natuurlijk!). Geef nog een haal met de pepermolen. En dan zien ze er volgens het boek dus zo uit:
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Veggies & Fish, lees hier mijn recensie.