Nog 2 nachtjes slapen, dan is het antipakjesavond. Die avond eten we allemaal zonder pakjes. En als we toch bezig zijn, zullen we dan ook wat lekkers bakken zonder pakjes? In de winkel struikel je over de bakmixen, voor elk soort gebak lijkt er een speciale bakmix in het leven te worden geroepen, de ene nog onzinniger dan de andere. Cupcakemix, omgekeerdeappeltaartmix, tweekleurenbrowniemix, kruidnotenmix, merinquemix, havermoutkoekjesmix. Zo jammer vind ik dat. Met bloem, boter, eieren en suiker kun je namelijk wel honderdduizend geheel verschillende dingen bakken, is het niet magisch? Daar zouden we wel eens wat vaker bij kunnen stilstaan. Hoe simpel en magisch tegelijk het leven soms kan zijn. In dit geval: met bloem, boter, eieren en suiker in huis, kun je de hele wereld aan en raak je nooit uitgebakken.
Sterker nog, soms heb je niet eens dat hele viertal nodig…
Dit recept voor verrukkelijk smeuïge kruidkoek zonder boter of eieren kreeg ik precies een jaar geleden na afloop van een lezing (zucht, toen kon het nog…). Deze sukadekoek smaakt dankzij de kruiden vaag sinterklazig, en toch anders dan anders. Maar vooral: supersimpel en in hooguit vijf minuten ovenklaar. En dat alles zoals gezegd verrassend zonder boter of eieren. En zonder bakmix.
Oh ja, met ‘sukade’ bedoel ik in dit geval uiteraard geen langzaam gestoofd draadjesvlees van rundersukade, maar die geel-groene gekonfijte stukjes schil van de vrucht van de sukadeboom. Een citrussoort, à la citroen en sinaasappel, maar dan eentje die we nooit vers tegenkomen, alleen versuikerd. Vast onderdeel van kerststol, oliebollen en kruidkoek. Te koop in de supermarkt (bij de bakspullen) en bij de notenbar. En nu niet denken: ‘ik hou niet van sukade dus dat laat ik lekker weg’, want heus, probeer het nou eens, het is in deze cake/koek echt heel erg heerlijk.
Allez hop, aan de bak! Hier vind je het recept van kruidkoek met sukade.
Dan doen we morgen weer een hartig recept, namelijk Franse shakshuka. Eerder in deze serie op weg naar Nationale Antipakjesavond op 4 december hadden we al Groenteschotel uit de oven en Spaanse viscuisine.
Pakjesavondcadeautip
Weet je wat wél een leuk pakje is, voor de echte (niet de anti)pakjesavond? Mijn dubbeldikke antipakjeskookboek, voorheen getiteld ‘Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek’ maar nu verschenen in een compleet nieuw jas. Nieuwe foto’s, nieuwe vormgeving, nieuwe titel (‘De makkelijke keuken’), maar dezelfde keigoeie 200 antipakjesrecepten. Verkrijgbaar in elke boekwinkel. Of bestel een gesigneerd exemplaar via mijn site, maar dan moet je wel heeeel snel wezen, want de postbodes zijn overbezet dezer dagen. Al ben je nog wel ruim op tijd voor de kerst natuurlijk 😉