(4 personen)
Bereiden: 10 minuten
In de oven: 12 minuten
Malse zalmmoten op een kleurig bedje van frisse groenten, verpakt in aluminiumfolie. Je kunt de pakketjes helemaal van tevoren klaarmaken en ze op het laatste moment in de oven schuiven. Iedereen maakt zelf aan tafel zijn ‘cadeautje’ open, waarmee alle heerlijke geuren vrijkomen. Gebruik een scheutje witte wijn voor de pakketjes, en drink de rest er lekker bij op. Een makkelijk, snel te maken maar toch subtiel gerecht.
Nodig:
4 mooie verse zalmmoten
1 flinke winterpeen, geschild of geschrapt
1 prei
takjes verse dille
1 citroen
1 glas witte wijn
zout & peper
klontje boter om in te vetten
- Snij de winterpeen en de prei in even lange (mooi dunne) reepjes.
- Kook ze 2 minuten in gezouten water.
- Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
- Leg 4 grote stukken aluminiumfolie klaar, besmeer met wat zachte boter.
- Verdeel de groenten evenredig over de folie.
- Leg de zalmmoten op de groenten. Bestrooi met zout en peper.
- Leg een plakje citroen op elke zalmmoot.
- Bestrooi rijkelijk met verse dille.
- Giet er een scheutje wijn over.
- Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht (zie ook de printversie van dit recept).
- Bewaar eventueel tot gebruik in de koelkast.
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Leg de pakketjes 12 minuten op de bakplaat in het midden van de oven.
Serveren: met rijst of in de oven gebakken aardappels (zie hiervoor bij Bijgerechten).
Wijntip van Harold Hamersma
Uit Australië een blend van Chardonnay en Semillon, maar een pure -dus ook ongehoute- Chardonnay zal smaken.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!