(2 personen)
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 15 minuten
Asperges en zalm zijn een heerlijke combinatie. Dit is een chique maar makkelijke pastagerecht in een romig sausje met verse dille. Je gebruikt er rauwe zalm voor die al roerend gaar wordt in de hete saus. Maar je kunt ook gerookte zalm(snippers) nemen.
Nodig:
500 g asperges
100 g verse zalmfilet
150 g pasta (bijvoorbeeld penne)
½ bekertje crème fraîche
paar takjes verse dille
scheutje witte wijn
zout&peper
- Breng een pan water (met zout) aan de kook voor de pasta.
- Schil de asperges en breek de houtige uiteinden af.
- Zet het aspergeafval op met weinig koud water, breng aan de kook en laat even trekken (min. 5 minuten).
- Snij intussen de asperges in stukjes van ± 2 ½ cm.
- Snij de verse zalmfilet in reepjes.
- Hak de verse dille fijn.
- Vis de schillen uit het kookwater en doe de aspergestukjes erin.
- Kook ze in ±10 minuten gaar.
- Doe (even later, afhankelijk van de kooktijd) de pasta in de andere pan met kokend water.
- Giet intussen een scheut witte wijn en een scheut kookvocht in een pan.
- Laat op hoog vuur even inkoken.
- Voeg de crème fraîche toe en maak al roerend warm.
- Voeg de stukjes zalm toe.
- Breng op smaak met zout, peper en 2/3 van de verse dille.
- Giet de asperges en de pasta af en roer door de saus.
Serveren: op warme borden met de rest van de dille en wat versgemalen peper.
Wijntip van Harold Hamersma
Op richting Elzasser Pinot Blanc, maar denk ook aan Rueda en Grüner Veltliner. Elzas claimt het monopolie op aspergegerechten wel, maar heeft het zeker niet!
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!