De lente blaakt van levenslust, maar verder is het allesbehalve koek en ei. De bloem is namelijk overal al weken uitverkocht, en ook eieren lijken ineens een zeldzaamheid geworden. Dus even geen bakrecept, al is dat uiteraard geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Wat dacht je van deze vrolijke lentesalade in geel en groen? Daarmee fleurt de boel vanzelf op.
En ineens was het voorjaar en was Pasen alweer achter de rug. Die verliep dit jaar nogal anders dan anders. Geen grote paasbrunch met de hele familie, geen lollige tante in paashazenpak, niet met z’n allen chocolade-eitjes zoeken in de tuin. En al helemaal niet dozijnen eieren pimpelpaars schilderen waarna niemand ze meer blieft.
Eieren zijn ineens een schaars goed geworden. Een ei als traktatie, net als vroeger, van voor de legbatterijen. Toen na een periode van winterrust de kippen in het voorjaar weer langzaam op dreef raakten, om tegen Pasen weer de langverwachte eerste eitjes te gaan leggen. Hoezee!
De piek van het hamstervirus lijkt intussen voorbij, in mijn eigen supermarkt zie ik intussen weer allerlei doosjes eieren, gelukkig. Veel dramatischer is het echter nog altijd gesteld met bloem. Finaal uitverkocht. En dat nou net op het hoogtepunt van mijn supermakkelijkebroodbakrage. Ik deed een belrondje langs leveranciers, maar overal dezelfde reactie: tja, de hamsterende consument. Iedereen wil nu zelf thuis bakken, van brood tot cake en koekjes. Nieuwe winkelvoorraad kan nog wel een paar weken duren, heb ik begrepen. Iets met molenaars en logistiek en verpakking en bezorging en orderverwerking op anderhalve meter afstand…
Helaas, het is voorlopig dus nog geen koek en ei. Maar we kunnen de boel natuurlijk wel opfleuren met een vrolijke lentesalade in geel en groen. Ik las laatst in Trouw een interview met een courgetteteler die goede zaken deed met zijn groene courgettes, terwijl hij vanwege de gesloten horeca zijn gele aan de straatstenen niet meer kwijtraakte. Blieven supermarktklanten alleen groene? Zelf ben ik juist groot fan van gele. Vanwege de vrolijke kleur, maar vooral omdat ze zachter, zoeter van smaak zijn. Lekker rauw, in dunne plakjes geschaafd en dan even weggezet met wat citroensap en olijfolie (recept). Maar we hebben nu allemaal huisarrest en tijd zat, dus ik heb een uitgebreidere versie voor je, inclusief lekker arbeidsintensief grillen en roosteren. Voor als je even uitgepuzzeld en uitgenetflixt bent.
Zelf maken?
Recept Lentesalade in geel en groen
Nodig voor 4-6 personen (voor/lunch/hoofdgerecht):
1 gele courgette + 1 groene courgette (of 2 van dezelfde kleur als de groenteboer/supermarkt ze niet heeft)
2 gele paprika’s
1 grote bol buffelmozzarella
2-3 kropjes little gem
2 eetl pijnboompitten
Pestosaus:
1 bos/plantje basilicum (alleen blaadjes)
2 eetl geraspte parmezaan
1 eetl pijnboompitten
1 klein knoflookteentje
½ citroen (alleen sap)
flinke scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Snij de courgettes in plakjes, niet te dun, niet te dik, zeg 3 mm. Laat een grillpan heet worden en rooster ze in porties, halverwege omdraaien met een tang. Als ze wat zachter zijn, met gezellige streepjes, zijn ze klaar. Hevel over op een groot bord en doe de volgende lading. De pan wordt steeds heter, dus het gaat steeds sneller, maar je bent al met al wel eventjes zoet. Hussel de berg om met wat citroensap, olijfolie en zout. Rooster intussen de paprika’s onder af en toe omwentelen boven twee gaspitten tot zwartgeblakerd. Laat een kwartiertje rusten in een plastic zak, nu kun je het vel er zo aftrekken. Snij in reepjes. Rooster 2 eetl pijnboompitten goudbruin in de nog hete grillpan. Pureer alle ingrediënten voor de pestosaus met de staafmixer tot een goed vloeibare groene dressing. Tot zover kan het allemaal van tevoren. Scheur de mozzarella in stukjes. Haal de blaadjes van de little gem los.
Samenstellen: Verdeel sla, courgette, paprika en mozzarella over borden. Sprenkel de saus erover. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten. Serveer met lekker brood.
TIPS:
• Geen gasfornuis? Leg de paprika’s onder de hete grill (250 °C). Of laat het roosteren achterwege en snij ze rauw in dunne reepjes.
• Nog lekkerder dan mozzarella: burrata.
• Alternatief voor basilicum: daslook uit tuin of park. Dan kan de knoflookteen achterwege blijven. (Over daslook zeer binnenkort meer!)
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.