We zijn aan het einde gekomen van mijn vierdelige maisserie, maar een heel belangrijk punt is nog niet aan de orde gekomen: schrijf je nu eigenlijk mais of maïs? En is het maizena of maïzena? Hoe zit het eigenlijk met die puntjes op de i? Aan wie kon ik dat beter vragen dan aan de buurman van de achterpagina van Trouw, Ton den Boon.
Belgen en Nederlanders
Hij mailde fluks retour: “De spellingen mais en maïs zijn beide correct. Vroeger was de schrijfwijze maïs in Nederland en België gewoon, omdat het gaat om een leenwoord uit het Spaans (maíz), dat in die taal als ma-ies (als tweelettergrepig woord) werd uitgesproken. In België is de uitspraak ma-ies nog altijd vrij gewoon, reden waarom veel Belgen nog steeds maïs spellen, met trema. In Nederland spreken we mais met één lettergreep uit (met een korte a – mais – maar ook wel met een lange a – maais). Daarom spellen de meeste Nederlanders tegenwoordig mais zonder trema. De Nederlandse spelling volgt dus de uitspraak. Datzelfde gebeurt met maizena: in Nederland schrijven we dat woord zonder trema (omdat we mai-ze-na zeggen). Belgen schrijven het woord vaak met trema, maar die zeggen dan ook ma-ie-ze-na.”
Mais = mexicano
Kijk, weten we dat ook weer. Wat mij betreft laten we die puntjes dus voortaan gewoon achterwege. Nooit moeilijk doen als het makkelijk kan. Dat geldt ook in de keuken. Daarom eindigen we deze serie lekker simpel, met Mexicaanse tosti’s, want alles met mais wordt al snel meteen ‘mexicano’ genoemd, let u maar eens op. Quesadillas zijn kaastosti’s van tortillawraps in plaats van boterhammen. Liefst gemaakt van maismeel, maar die hier in de winkel zijn doorgaans van tarwebloem.
Ik geloof niet dat ze in Mexico mais in de vulling doen, maar ja, ik had nog wat blikjes die op moesten. En ik gooide er meteen ook nog wat ander loslopend spul doorheen. Alleen geen blikje ananas, we gaan er natuurlijk geen tosti Hawaï van maken. Nu alleen nog eens aan Ton vragen hoe het eigenlijk zit met die puntjes op de i in Hawaï.
Zelf maken?
RECEPT Quesadillas met mais
Nodig voor 4 stuks (lunchgerecht):
8 zachte tortillawraps (medium Ø 18 cm)
2 miniblikjes mais (à uitlekgewicht 70 g)
125 g peppersweets (of kaaspepertjes, uit een potje)
150 g geraspte belegen kaas
6 lente-uitjes
optie: wat verse koriander
peper uit de molen
drupje olijfolie
Spreid 4 tortillawraps uit op het aanrecht. Bestrooi met kaas. Snij de lente-ui in ringetjes (al het wit én het groen). Snij de peppersweets in stukjes. Laat de mais uitlekken. Hak als u heeft/wilt eventueel wat koriander grof. Verdeel alles over de wraps. Maal er wat peper over. Leg de andere 4 wraps er bovenop. Verhit een koekenpan (of grillpan), ingevet met hooguit een drupje olijfolie. Doe de tortilla erin en bak op niet te hoog vuur aan elke kant circa 2 minuten. Keer voorzichtig om met een spatel. De bedoeling is dat ze aan beide kanten goudbruin zijn en dat de kaas is gesmolten. U kunt er natuurlijk ook twee tegelijk bakken als u twee koekenpannen heeft, dat schiet lekker op. Snij in stukken en eet meteen op.
TIPS:
• Peppersweets zijn die zoete bolle rode pepertjes gevuld met witte zachte kaas die vaak als borrelhapje worden verkocht. Zowel koelvers als in een potje, dan zijn ze er vaak in zoet of pittig. Met kinderen zou ik de zoete nemen, anders de pittige.
• Medium tortillawraps passen makkelijker in de pan, maar flinke eters kunnen ook grote nemen.
Dit recept is onderdeel van een vierdelige mais-uit-blik-serie die bestaat uit:
1. Mexicaanse maisflapjes
2. Romige maissoep
3. Maiscurry met courgette
4. Mais-quesadillas
Alle recepten verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
PS: Zit je thuis en heb je eindelijk volop tijd en zin om lekker te koken?
Leef je uit met mijn kookboeken. Ik heb er intussen veertien geschreven, waarvan de twee nieuwste: de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel (ook online, uiteraard) of bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.