Ik kondigde het gisteren al aan: het is tijdens deze mais-serie één en al mais wat de klok slaat. ‘Alleen maar recepten met mais uit blik?!’ hoor ik u denken. Waarom geen loflied op verse mais? Daar heeft u een punt. Natuurlijk is er niks lekkerder dan een verse maiskolf. Gemagnetrond, gekookt of het allerliefst gebarbecued, en dan met een ferme lik zoute boter die bij elke hap gelukzalig van je kin druipt. Maar het is nog lang geen versemaiskolventijd. De exemplaren die nu in de winkel liggen, komen van ver weg.
Dat brengt mij op een heikel punt: wat eet een mens op dit moment? We zijn helemaal klaar met al die winterknollen en boerenkool en andijvie, maar de verse lenteprimeurs laten nog even op zich wachten. Dan kunnen we beter, in het kader van de grote voorjaarsschoonmaak, eerst maar eens de voorraadkast leegeten. En vooral niet te paniekerig lukraak aan het weggooien slaan, want die THT-datum op de verpakking is hooguit een indicatie. Ik heb een keer viskoekjes gemaakt met een blik sardientjes dat twee jaar over tijd was, en krabsalade van een blikje krab dat ik officieel al vier jaar eerder had moeten opeten. Niks mis mee. Zolang een blik niet bol staat, en de inhoud er niet raar uitziet of verdacht ruikt, kunt u daar nog van alles mee maken. Verspillingsvrij leven is wat mij betreft ‘Red de planeet terwijl u lekker eet’.
Al opruimend kwam ik ook nog een pak polenta tegen, maismeel. Geen idee hoe ik daaraan kwam, want ik heb helemaal niks met polenta. Taaie gele smurrie, hooguit te doen in de vorm van knapperig gegrilde stukjes, met van die kekke grillstreepjes, maar zelfs dan gaat het niet echt van harte. Tot ik een keer polenta voorgeschoteld kreeg die gemaakt was van verse maiskolven, dat wás me toch een partij lekker! Zou dat ook kunnen met mais uit blik? Helaas, dat werd geen succes. Maar kijk, verdund met bouillon werd het ineens heerlijke soep en zo heb ik ‘m sindsdien al een paar keer gemaakt. Fijn comfortfood, voor als het voorlopig nog niet wil zomeren. Wel rijk en vol, dus in kleine porties serveren.
Dit was deel 2 van mijn maisserie. Morgen doen we er weer eentje: maiscurry met courgette.
Zelf maken?
RECEPT Romige maissoep
Nodig voor 4 personen (800 ml):
1 blik mais (à 285 g uitlekgewicht)
1 grote ui
500 ml groentebouillon
50 ml slagroom
20 g parmezaan (versgeraspt)
2 lente-uitjes
sap van ½ limoen
2 eetl boter
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen
Snipper de ui. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui zachtjes 2 minuten. Laat de mais uitlekken en voeg toe. Laat op vrij rustig vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen goudbruin bakken. Schep 2 lepels mais uit de pan en hou apart voor de garnering. Voeg nu de (liefst hete) bouillon toe aan de pan, plus zout, peper en cayennepeper. Breng aan de kook en laat onder een deksel op laag vuur een kwartiertje sudderen. Doe in de blender met room, parmezaan en limoensap en pureer grondig (!) glad (zie ook tip hieronder). Proef op zout en peper, misschien nog een extra kneepje limoen of wat extra pit als tegenwicht voor het zoet? Verdeel over 4 kommetjes en garneer met de achtergehouden mais en ringetjes lente-ui.
TIPS:
• Let op, je moet echt lang en grondig blenderen, anders blijf je flubbeltjes proeven. Met alleen even een staafmixer door de pan zwabberen kom je er niet. Zelf zweer ik bij deze superkrachtige blender, maar anders werkt een ouderwetse roerzeef (passe-vite, van plastic of roestvrijstaal) ook heel goed.
• Parmezaankorst is geen plastic, maar gewoon kaas. Bewaar alle overgebleven korsten in de vriezer en laat er een of twee meetrekken in de bouillon (of in wat voor soep dan ook) voor extra veel smaak.
• Een pak polenta (maisgriesmeel) in huis? Probeer eens dit recept van supersnel maisbrood.
Dit recept is onderdeel van een vierdelige mais-uit-blik-serie die bestaat uit:
1. Mexicaanse maisflapjes
2. Romige maissoep
3. Maiscurry met courgette
4. Mais-quesadillas
Alle recepten verschenen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
PS: Zit je thuis en heb je eindelijk volop tijd en zin om lekker te koken?
Leef je uit met mijn kookboeken. Ik heb er intussen veertien geschreven, waarvan de twee nieuwste: de kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel (ook online, uiteraard) of bestel hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.