‘Het zijn rare tijden’ is op dit moment eenieders favoriete zin. Het is raar om dingen af te zeggen, maar nog raarder om dingen door te laten gaan. Het is raar om boodschappen te doen (Níet hamsteren!), maar het is nog raarder om géén boodschappen te doen. Het is raar leeg in de winkels, het is raar druk in het park. Nee, dat coronavirus zorgt voor rare tijden. En dan heb ik het uiteraard alleen nog maar over de mensen die zich vooralsnog gewoon kiplekker voelen…
Het goede nieuws: nu iedereen in het belang van de volksgezondheid zo veel mogelijk thuis dient te blijven, is er extra veel tijd om de keuken in te duiken. Als je geen Netflix-serie meer kunt zien, als je te onrustig bent voor het eindelijk lekker lezen van dat dikke boek, als de muren op je afkomen, dan is koekjes bakken dé manier om de zenuwen de baas te blijven en al doende acuut te ontspannen. En daarna kun je het resultaat nog opeten ook. Win-win-win. Bijkomend voordeel: koekjes bakken is ook bij uitstek een educatief verantwoord project om met kinderen te doen, of om door kinderen geheel en al zelfstandig te laten uitvoeren. Goed voor de broodnodige variatie tussen het huiswerk, het youtuben en het vervelen door.
Vandaar dat ik speciaal even wat geschikte koekjesbakrecepten op een rij heb gezet. Allemaal recepten waarvoor je niet naar de winkel hoeft te rennen om bakmixen te gaan hamsteren, maar gewoon met bloem, boter, eieren en suiker. Plus wat smaakmakers uit je keukenkastje. Dat ruimt meteen lekker op. Bak ze en blijf gezond. En deel uit! Koekjes zijn ideaal om bijvoorbeeld je eenzaam opgesloten buurvrouw mee te verblijden.
Kokosmakronen (met maar 3 ingrediënten, en géén bloem)
Gaffelkakkor (Zweedse koekjes met kardemom)
Marokkaanse maizenakoekjes (met chocola en cornflakes)
Brutti ma buoni (hazelnoot-amandelbonkjes)
Knapperige havermoutkoekjes (met of zonder rozijnen)
Perenkoekjes (met bovendien chocola en gember)
Brosse halvemaantjes (met amandelen)
Nutellakoekjes (doe eens wat anders met een pot)
OK, technisch gezien zijn dit wellicht geen koekjes, maar ze mogen in dit baktipoverzicht natuurlijk niet ontbreken:
Tienminutencakejes (een basisrecept om eindeloos op te variëren)
Verwenbrownies (met twee kleuren chocola)
Pindakaasblondies (brownies met witte chocola)
Roze koeken (dé klassieker! maar dan écht lekker)
P.S. Als er nog één iemand zegt “Maar de bloem is uitverkocht”, ga ik gillen.
1. Een mens hoort altijd bloem in huis te hebben, ook zonder hamsteren. Dat blijkt nu maar weer.
2. Winkels worden gewoon weer bevoorraad. Het is niet zo dat bloem voor altijd en eeuwig uitverkocht is. Dat geldt evenmin voor wc-papier.
3. Wees creatief. Ik kreeg al een tip van een lezeres om havermout fijn te malen. Dat is wat korreliger dan bloem en heeft natuurlijk minder rijskracht, maar voor koekjes gaat het prima. Of begin met kokosmakronen, daar gaat geen bloem in. En nou niet zeggen “Maar de eieren zijn uitverkocht” 😉