(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
In de pan: 2 uur
Dit heerlijke stoofpotje is van Toscaanse origine. Heel makkelijk om te maken en ideaal om iets met overtollige rozemarijn te doen. Het zou oorspronkelijk een gerecht zijn waarvoor gasten allemaal iets meebrachten (een duif, een stuk rundvlees, een stuk varkensnek), maar deze versie is met lamsschouder. Geen bout nemen, die is droger.
Nodig:
1 kg lamsschouder
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 worteltje
3 flinke takken rozemarijn
3 knoflooktenen
1 glas Chianti of andere rode wijn
1 halfliterblik gepelde tomaten
1 gedroogde chilipeper
olijfolie
zout
- Snij het vlees in blokken.
- Haal de rozemarijn van de takjes en hak heel fijn.
- Maal de ui, bleekselderij, wortel, knoflook en verkruimelde chilipeper fijn (maar niet tot pulp) in de keukenmachine.
- Verhit wat olie in een braadpan en fruit de groenten en rozemarijn eventjes aan.
- Schuif de groenten opzij en voeg het vlees toe.
- Doe de wijn erbij.
- Pureer de tomaten in dezelfde keukenmachine en voeg toe.
- Strooi er zout bij, draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het circa 2 uur heel zachtjes sudderen (eventueel met een plaatje eronder) tot het vlees door en door gaar is. Vlees nog niet zacht? Langer laten staan.
- Giet de (vrij vochtige) saus af in een klein pannetje en laat op hoog vuur inkoken tot appelmoesdikte.
Serveren: Lekker met gekookte aardappels of (op z’n Toscaans) op dikke sneden geroosterd brood die je inwrijft met knoflook.
Wijntip: Iets gloedvols uit Toscane, Rosso di Montalcino, Morellino di Scansano, Chianti Classico of, als je echt in de bus wilt blazen, Brunello di Montalcino.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!