Laatst had ik er weer eentje, een klassieke reactie op mijn onvermoeibare strijd tegen de poedermixen ter verheffing van het complete volk: “Het is vast lekkerder zonder pakjes en zakjes, maar als je niet zo’n geweldige kok bent, zoals ik, en nooit hebt leren koken, dan is het een uitkomst.” Ik ben zelf het levende bewijs dat dit hardnekkige vooroordeel niet klopt. Ook ik heb niet van huis uit leren koken, ik heb het mezelf min of meer aangeleerd met behulp van kookboeken en tijdschriften. Koken is net als zwemmen en fietsen: simpelweg een kwestie van vaak doen, dan komt de handigheid vanzelf. Waarbij het uiteraard wel helpt als je in de buurt een lichtend voorbeeld hebt.
Veel te veel
Tijdens mijn studietijd leerde ik Tim kennen. Een enorme kookliefhebber, alleen net gescheiden en hij vond het lastig om ineens voor één persoon te koken. Lees: hij maakte steevast veel te veel. Gelukkig woonde ik om de hoek en ik wilde best helpen opeten. Al snel kwam ik zo vroeg mogelijk, dan kon ik gezellig meedoen in de keuken. Lang verhaal kort: van niemand heb ik zo veel geleerd als van hem. Van verse pasta tot pilav, van complete patés tot pavlova’s. En dan heb ik het alleen nog maar over de letter P.
Durven
Intussen is hij alweer vele jaren gelukkig hertrouwd en nog altijd de kok in huis. Alleen woont hij helaas niet meer om de hoek, dus onze etentjes zijn wat minder frequent, maar ik verheug me elke keer weer op ons weerzien en zijn kookkunsten. En nou is het gekke, toen hij laatst aan zijn collega’s vertelde dat ik kwam eten, riepen die verbijsterd in koor “Durf jij voor Karin te koken?” Hoezo durven? Omdat ik toevallig kookboeken schrijf en een hoekje in de krant vol pen? We hebben er samen smakelijk om gelachen. En ik kreeg lekker het recept mee naar huis van zijn heerlijke toetje: rijstsouffleetjes met citroen.
Zelf maken?
RECEPT Rijstsouffleetjes met citroen (toetje)
Nodig voor 4-6 stuks:
100 g risottorijst
500 ml volle melk
1 citroen (alleen rasp)
2 eieren
80 g suiker (40+40)
snufje zout
boter en poedersuiker voor invetten
Oven tijdig voorverwarmen op 175 °C. Kwast 4 soufflébakjes (Ø 10 cm) royaal in met boter en bepoeder met poedersuiker. Doe melk, rijst en zout in een pan met dikke bodem. Breng al roerend aan de kook. Laat met deksel op de pan in 45 minuten op het allerallerlaagste pitje garen tot alle melk is opgenomen. De bodem van de pan brandt snel aan, ik gebruik zelf zo’n zwart warmhoudplaatje. Splits de eieren boven twee kommen. Klop de dooiers met de helft van de suiker 2 minuten crèmig met de mixer. Rasp de schil van de citroen erboven fijn en schep de gare rijstmassa erdoor. Tot hier kan het al van tevoren, laat gewoon afkoelen op het aanrecht.
Laatste moment: was en droog de mixergardes goed af en klop de eiwitten tot zachte pieken. Strooi de andere helft van de suiker erbij en klop door tot stijve pieken. Spatel dit losjes door de rijst. Verdeel over de bakjes. Zet ± 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gerezen zijn. Hou ze in de gaten, het kan per oven nogal verschillen. Zorg dat iedereen aan tafel klaar zit en serveer onmiddellijk.
TIPS:
• Voor iedereen die terugschrikt voor souffleetjes, probeer het nou gewoon eens. De helft kunt u voorbereiden. En ja, ze rijzen in de oven heel veelbelovend, maar zakken daarna altijd weer in. Dat is helemaal niet erg.
• Ramequins (of ramekins) zijn van die ronde eenpersoons-soufflébakjes. Bij kleinere vormpjes (Ø 8 cm) heeft u genoeg voor 6 personen.
• Variatie: voeg ½ theelepel kardemom of kaneel toe.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.