Courgettes, daar weten we wel raad mee, maar aubergines? Menigeen zit nog steeds met de handen in het haar zodra de aubergine ter sprake komt. Nergens voor nodig. Laatst kreeg ik van een vriendelijke kweker een hele doos aubergines opgestuurd, alleen deed hij dat pal voor een tweeweekse reis naar het buitenland. Dat werd dus aubergines uitdelen. Maar onlangs kreeg ik weer een nieuwe doos, met aubergines in alle kleuren en maten en toen kon ik weer lekker zelf aan de slag.
Vandaag het allersimpelste auberginerecept aller tijden, tevens puik borrelhapje. Snij de aubergines in smalle plakjes (dunner dan op de foto hierboven!). Verhit een grillpan tot loeiendheet, of gebruik de barbecue, dat kan natuurlijk ook! Leg de plakjes erop, blijf erbij en draai ze om met een tang. Let op: die pan wordt steeds heter dus het gaat steeds sneller, zeker met dunne plakjes. Maar die knabbelen nu eenmaal zoveel lekkerder weg dan dikke. Tip: heb je zo’n tosti-klapgrill? Die is helemaal superhandig, dan zijn je aubergineplakjes namelijk in één klap aan beide kanten beribbeld.
Uit de pan op een grote schaal leggen en besprenkelen met de lekkerste olijfolie die je hebt en bestrooien met fleur de sel of ander knisperzout. Op tafel zetten en een fles wijn opentrekken. Ik moet de eerste borrelgast nog tegenkomen die dan nog taalt naar nootjes of chips.