Met koken is het net als met literatuur: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Nu zijn er intussen al redelijk wat kinderkookboeken, maar zodra de pindarotsjes- en pannenkoekleeftijd achter de rug is, valt de kooklustige jongere in een zwart gat. Daar hebben kookboekenauteurs Charlotte Borggreve en Gerda Hahn iets op verzonnen. Vandaag verscheen van hun hand het kookboek ff koken. De titel voorspelt het al: een eigentijds boek, lekker druk en vol snelle recepten.
Multiculti ook nog. Zo varieert het hoofdstuk ‘Rijst’ van Turkse pilav tot Indiase rijstebrij, maar ook Milanese riso en de onvermijdelijke Indonesische nasi goreng komen aan bod. Naast streetfood en snelle hapjes ook veel basisgerechten, zoals wat doe je met tofu, of hoe bak je een biefstukje (in de koekenpan of in de wok).
Zien koken doet koken. Het boek zit dan ook vol aanstekelijke jongeren volop in de weer met potten en pannen. Er is zelfs een aandoenlijk beugelbekkie dat doodgemoedereerd spareribs zit te kluiven. De vormgeving maakt het ook nog eens zo makkelijk mogelijk met uitgescheurde agendablaadjes als boodschappenlijstjes.
Ook de tekst is verfrissend no-nonsens: ‘Zo. Nu nog een paar goede recepten en leren hoe je de vis bakt zonder dat-ie aan de pan kleeft of prut wordt’ en zit vol met gekke weetjes, zoals dat je van vis leuker schijnt te worden (‘althans, minder vervelend’) en er beter van gaat nadenken. Hmmm, zou het echt?
Overigens komt uitgeverij Ploegsma in augustus met ff cheffen: een (uit het Engels vertaald) kookboek voor puberjongens. Is het wellicht de tijdsgeest? Enfin, nog ff geduld, dan schrijf ik daar ook over.
ff koken, Charlotte Borggreve en Gerda Hahn, uitgeverij Gottmer, 17,50 euro