Loop je nog te dubben, qua kerstmenu maar weet je één ding zeker: beslist níet gourmetten? Dan is een Frans kerstdiner misschien een goed idee. Voor de gelukkige bezitters van mijn nieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken heb ik in het kader van de service naar de mensen toe een mooie menusuggestie voor een très Frans en toch makkelijk diner. Vol gerechten die je allemaal grotendeels kunt voorbereiden.
Vooraf: Pâté de campagne (blz. 48)
Boerenpaté
Altijd al eens zelf paté willen maken? Groot gelijk, het is namelijk heel erg lekker maar vooral veel makkelijker dan je denkt. Het belangrijkste is het hebben van een goede slager, en op tijd beginnen (minstens 4 dagen van tevoren) vanwege marineren en rusten. Maar verder is het echt een eitje.
Tussengerecht: Tarte tatin aux endives et noix (blz. 62)
Tarte tatin met witlof en walnoten
De dames Tatin zijn er ooit – naar het schijnt per ongeluk – mee begonnen: appeltaart ondersteboven bakken en laten karamelliseren. Maar dat kan natuurlijk met van alles. Met witlof bijvoorbeeld. Bladerdeeg hoort er eigenlijk niet bij, want te vet, al sjoemelen Fransen zelf vaak ook. Maar ik adviseer mijn supermakkelijke brosse korstdeeg, dat combineert perfect met het boterige van de witlof. En voor het lekker gaat er nog tijm in ook.
Hoofdgerecht: Canard à l’orange (blz. 84)
Eend met sinaasappel
Het hoort natuurlijk met een hele eend, maar ja, zie daar maar eens aan te komen. Eendenborsten (magrets de canard) zijn een stuk makkelijker te vinden, en anders kun je ze bij elke Nederlandse slager bestellen. De bereiding is heel simpel.
of Hoofdgerecht: Saumon au Noilly Prat (blz. 111)
Zalm in vermoutsaus
Toch liever vis als hoofdgerecht? Dan is dit een goed idee. Noilly Prat is heerlijk aromatische vermout uit Zuid-Frankrijk, ideaal spul voor in de risotto en in sauzen, zoals deze zalm. Als je het niet in huis hebt: met een lichte witte wijn, bijvoorbeeld Muscadet, werkt deze saus ook heel goed.
Erbij: Pommes soufflées au laurier (blz. 165)
Gesouffleerde aardappels met laurier
Het lekkerst met verse laurierblaadjes (die trouwens eeuwig goed blijven in de vriezer, waar ze al hun aroma behouden), dus ga vooral op zoek naar iemand met een laurierstruik in de tuin Let op: we hebben het dan natuurlijk over échte laurier (laurus nobilis), niet over de giftige haagplant laurierkers (prunus laurocerasus). Maar met gedroogde laurierblaadjes kan het natuurlijk ook.
Na: Plateau de fromages (blz. 136)
Kaasplankje
Als íéts een Frans gevoel geeft, is het wel kaas na de maaltijd. Desnoods in plaats van een toetje, maar en-en kan ook. Zorg altijd voor variatie wat betreft hard en zacht, mild en pittig, koe en geit.
Dessert: Paris-Brest (blz. 223)
Soezenring met hazelnootroom
Is ‘ie niet feestelijk? Een kerstkrans maar dan anders: van soezendeeg en gevuld met hazelnootpraliné-botercrème. Naar verluidt gecreëerd ter ere van de fameuze Franse wielerklassieker van Parijs naar Brest en weer terug naar Parijs. De ronde taartvorm verwijst, je raadt het al, naar een fietswiel. Je bent wel eventjes zoet met het maken, zeg ik er eerlijk bij, maar dat kan allemaal vantevoren en dan heb je ook echt wat om mee uit te pakken.
Heb je het Franse kookboek nog niet? Dat valt hier te bestellen. Of heb je wel andere boeken van mij? Kijk hier eens voor een vega kerstmenu uit Slim en een kerstmenu Zonder pakjes & zakjes. Of ga voor het kerstmenu uit mijn speciale feestkookboek De Vrolijke Tafel (zie blz. 220 tot en met 233).