(4 personen)
Bereiden: 25 minuten
In de pan: 1 – 3 uur
Een echte Franse klassieker, deze coq au vin, maar verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je ‘m laat sudderen, hoe lekkerder ‘ie wordt. De originele variant bevat spekjes, maar deze is zonder varkensvlees. Gebruik voor dit gerecht een lekkere lichte, sappige wijn, bijvoorbeeld Beaujolais, die je er natuurlijk ook bij drinkt.
Let op: dit recept is ook te zien op een filmpje !
Nodig:
1 blije scharrelkip
1 ons rookvlees in dikke plakken gesneden
250 g champignons
1 potje zilveruitjes
3 sjalotjes
4 knoflooktenen
handje verse rozemarijn
handje verse tijm
500 ml rode wijn (niet te zwaar, maar licht en sappig, bijv. Beaujolais)
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels bloem
boter
zwarte peper uit de molen
- Hak de kip in 10 stukken en bestrooi royaal met versgemalen peper.
- Snipper de sjalotjes en de knoflooktenen.
- Hak de verse kruiden fijn.
- Snij het rookvlees in blokjes.
- Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit de kruiden.
- Voeg de kip toe en bak rondom aan in ± 10 minuten.
- Bak intussen in een koekenpan de champignons in wat boter op hoog vuur snel bruin.
- Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe.
- Roer de bloem er goed door.
- Doe de kip weer terug de pan, samen met de champignons.
- Giet ruim een halve fles wijn erbij en laat aan de kook komen.
- Voeg zoveel hete bouillon toe tot de kip nèt niet onder staat.
- Laat met gesloten deksel in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje.
Serveren:
Lekker met wat gehakte peterselie erdoor.
Saus te dun? Kijk op de printversie van dit recept voor tips!
Heerlijk met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.
Wijnsuggestie:
Drink er dezelfde wijn bij als in de pan, of eenzelfde wijn van een iets betere kwaliteit. Ook een goede match is een Franse Pinot Noir uit de Bourgogne, het mooiste van het mooiste, maar vaak wel buitensporig geprijsd. Iets spannends proberen? Neem dan eens een Duitse Spätburgunder, het (goedkopere) equivalent van de Pinot Noir: mooie sappige wijn, gecombineerd met fluweelzachte kruidigheid.
Let op: dit recept is ook te zien op een filmpje !
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!