(4 personen)
Bereiden: 45 minuten
In de oven: 15-20 minuten
Is het nou een bastilla of b’stilla of pastilla? Alle mogelijke schrijfwijzen kom je tegen. Oorspronkelijk is dit lichtzoete Marokkaanse gerecht met houtduif, maar die heeft een mens nou eenmaal niet zo vaak voorhanden. Deze versie is met kipfilet en bovendien in vier handzame, knapperige pakketjes. Dat maakt de bereiding een stuk minder bewerkelijk, en het ziet er ook nog eens feestelijk uit op tafel. Ook een hit bij kinderen.
Nodig:
1 pak diepvries filodeeg (bijv. Easy Bakery, 12 velletjes)
400 g kipfilet
200 gr amandelen
2 (zoete) uien
klein bosje platte peterselie
3 eieren, losgeklopt
1 envelopje/plukje saffraan
1 volle tl kaneel
1 volle tl gemberpoeder (djahé)
½ kippenbouillontablet
3 el suiker
olijfolie
30 g gesmolten boter
peper & zout
kaneel en poedersuiker voor erover
- Oven voorverwarmen op 200°C en filodeeg in het plastic laten ontdooien.
- Vulling: Week de saffraan in 1½ dl water.
- Snij de ui in halve dunne plakjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit de ui op laag vuur zacht en glazig.
- Snij intussen de kipfilet in zo klein mogelijke stukjes. Doe de kip bij de ui en bak op vrij hoog vuur al omscheppend snel even aan.
- Voeg kaneel, gember, verkruimelde ½ bouillontablet en royaal zout en peper toe.
- Giet het water met de saffraan erbij. Laat met deksel op de pan op heel laag vuur 5 minuten sudderen.
- Bak intussen in een koekenpan in een scheut olijfolie de amandelen al omscheppend tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal uit de pan en hak grof (keukenmachine of mes).
- Hak alvast de peterselie grof. Klop in een kom de eieren los.
- Giet de kip door een zeef maar vang al het kookvocht op. Doe het vocht terug in de pan, voeg de suiker toe en laat op hoog vuur inkoken tot circa 1 dl.
- Neem de pan van het vuur, roer de kip, amandelen, peterselie en losgeklopte eieren erdoor.
- Smelt de boter.
- Inpakken (kijk in de printversie voor uitgebreide toelichting met illustratie!): Spreid op een schoon en droog werkvlak vier velletjes filodeeg uit. Verdeel de kip erover. Vouw dicht. Verpak elk in een tweede vel filodeeg. Kwast het deeg steeds goed in gesmolten boter, ook onder de randjes.
- Leg de vier pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenkant in met boter.
- Zet 15-20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is.
Serveren:
Bestrooi lichtjes met kaneel en poedersuiker. Lekker met een kruidige wortel-appelsalade erbij.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!