(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de oven: 20+15 minuten
Geurige smeuïge rijst uit de oven met frisgroene doperwtjes en asperges. Een risotto waarbij je niet hoeft te roeren, de oven doet al het werk! Het makkelijkst te maken in een lage wijde pan die ook in de oven kan. Risotto over? Maak er morgen balletjes van, kijk maar op het filmpje risottoballetjes !
Nodig:
300 g risottorijst
8 groene asperges
100 g diepvriesdoperwtjes
1 ui
3 lente-uitjes
handje verse peterselie
handje versgeraspte Parmezaanse kaas
scheutje Noilly Prat of witte wijn
1 groentebouillonblokje
boter
zout & peper
- Oven voorverwarmen op 175°C.
(Kan de pan niet in de oven? Laat dan een ovenschaal voorverwarmen in de oven.) - Maak 1 liter bouillon van water en het blokje en houd warm.
- Snipper de ui en hak de peterselie fijn.
- Verhit wat boter in een pan en fruit de ui in ± 1-2 minuut zacht en glazig.
- Voeg de rijst toe en schep goed om tot de witte korrels doorzichtig worden.
- Blus af met de drank.
- Voeg in één keer alle hete bouillon toe.
- Peterselie, zout en peper erdoor roeren.
- Zodra de bouillon pruttelt de pan 15 minuten in de oven zetten (of overgieten in de hete ovenschaal).
- Laat intussen de doperwten een beetje ontdooien.
- Snij de taaies uiteinde van de asperges (± 4 cm) en snij ze in stukjes van ± 3 cm.
- Snij de lente-ui in ringen.
- Haal de schaal uit de oven en roer de asperges, doperwtjes en lente-uitjes erdoor.
- Zet nog 10 minuten terug in de oven. Check of de rijst gaar is en alle bouillon is opgenomen. Zoniet: nog 5 minuten extra.
Serveren:
- Haal de schaal uit de oven, meng er een klontje boter en de parmezaanse kaas door
- Maal er flink wat zwarte peper over.
- Onmiddellijk serveren!
Risotto over? Maak er morgen balletjes van, kijk maar op het filmpje risottoballetjes !
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!