(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 25 minuten
Wil je eens wat anders doen met andijvie dan het bekende stamppotje? Maak dan eens deze vegetarische maaltijdsalade met linzen. De komijnekaas en mosterd zorgen voor de pit, de appel en druiven maken ‘m juist weer verrassend fris. Lekker met warm maïsbrood erbij (supersnel zelf gemaakt!).
Nodig:
200 g droge (groene/grauwe) linzen
ruim ½ stronk andijvie
2 appels (Jonagold)
4 handjes witte pitloze druiven
400 g komijnekaas (aan een stukje)
1 handje walnoten
olijfolie
witte-wijnazijn
1 el Franse mosterd
knijpje vers citroensap
1 laurierblaadje
zout & peper
- Tip: Laat linzen vooraf weken in water, dan hoef je ze niet zo lang te koken.
- Zet de linzen op met water, zout en een laurierblaadje.
- Breng aan de kook en laat op zacht vuur gaar worden (± 10 minuten).
- Klop intussen een vinaigrette van olijfolie, azijn, mosterd, beetje citroensap, zout en peper (± 1 kop).
- Giet de helft in een grote slakom.
- Giet de linzen af in een zeef, spoel eventjes af met wat koud water en schep dan door de vinaigrette.
- Was de andijvie en snij in smalle reepjes.
- Schil de appels en snij in kleine blokjes.
- Was de druiven en snij ze doormidden.
- Snij de kaas in kleine blokjes.
- Voeg alles bij de linzen, giet de resterende vinaigrette erover en schep door elkaar.
Serveren:
Verdeel de salade over vier borden en strooi de grof gehakte walnoten erover.
Lekker met plakjes warm maïsbrood.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!