Alles moet je vieren in het leven, bijvoorbeeld met taart. Of cake. Maar dan wel een feestelijke: ziedaar mijn recept van omgekeerde appelcake. Als een tarte tatin, maar dan met cake. Bovendien lekker hartverwarmend herfstig met hazelnoten en gember.
Eens in de zoveel tijd valt mijn zaterdagse Trouw-rubriek op mijn verjaardag, en ja hoor, dit jaar was het raak. En voor wie nu ‘hieperdepiep’ gaat roepen: dat had je een week geleden moeten doen. 😉
Als kind was ik dol op verjaardagen, vanwege de feestjurk en alle falderie, faldera en niet te vergeten het trakteren in de klas. (Tip: niet dertig zelfgebakken slagroomsoesjes in een tupperwaredoos proppen onder de snelbinder.) Als kind kon het klimmen der jaren me niet snel genoeg gaan. De volwassenheid lonkte, dán zou het immers gaan gebeuren, het leven.
Wanneer weet ik niet, maar ergens op een onbewaakt moment kwam het omslagpunt. Het pijnlijke besef dat je nog niks noemenswaardigs gepresteerd hebt terwijl Mozart op die leeftijd al zeven opera’s gecomponeerd had. Als ze je in winkels ineens ‘mevrouw’ gaan noemen en je twijfelt of dat favoriete rokje zo langzamerhand niet te kort is. Voor jouw leeftijd. En terwijl je heus niet terugverlangt naar de tijd als tobbende twintiger of dolende dertiger, is de 50PlusBeurs toch een schrikbeeld aan de horizon. Definitief bejaard.
Tot er in de omgeving ineens iemand een nare ziekte krijgt, of zelfs wanneer je in de krant leest over een onbekend iemand die veel te vroeg is overleden. Dan realiseer je je dat elk jaar gratis en voor niks een jaartje ouder worden helemaal niet vanzelfsprekend is. Dan overheerst – voor even – schrik, verdriet, maar ook schaamrood over je eigen gemiep.
Leermoment: Niet miepen, mensen. Geniet van het leven, zolang het duurt, en vier alles wat er te vieren valt. Bijvoorbeeld met taart. Of in dit geval met cake, maar dan wel een feestelijke: omgekeerde appelcake, lekker hartverwarmend herfstig met hazelnoten en gember.
Zelf maken?
Recept Omgekeerde appelcake met hazelnoten
Nodig voor 8 personen:
750 g friszure appels
125 g blanke hazelnoten
4 eieren
100+100 g suiker
75 g bloem
125 g gesmolten boter
2 theel bakpoeder
3 cm gemberwortel
1 theel gemalen kardemom
snufje zout
Oven voorverwarmen op 180 °C. Rooster de hazelnoten tot lichtgekleurd in de opwarmende oven, de tijd kan nogal variëren (10-20 min). Laat afkoelen. Hak 30 g grof, maal de rest fijn in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer.
Cakebeslag: Mix de eieren met 100 g suiker tot licht en luchtig. Zeef de bloem en bakpoeder erboven, voeg fijngemalen hazelnoten, kardemom en een snufje zout toe. Mix kort. Mix ten slotte de gesmolten boter erdoor.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snij in kleine stukjes. Rasp de gember erboven en schep erdoor.
Karamel: Strooi de resterende 100 g suiker in een gelijkmatige laag in een wijde pan (Ø 24 cm) met dikke bodem die ook in de oven kan. Laat op vrij zacht vuur smelten en licht kleuren, zonder roeren (± 5-6 min).
Haal van het vuur en verdeel de appelstukjes er gelijkmatig over. Bestrooi met grofgehakte hazelnoten. Giet het cakebeslag erover tot alle appel bedekt is.
Bak onderin de oven in ± 40 minuten gaar, check of een satéprikker er droog uit komt.
Serveren: Laat 5 minuten staan, snij de randen los en stort de cake op een groot bord. Serveer liefst warm, met een dot crème fraîche.
TIP:
Geen pan die in de oven kan? Verwarm een grote ronde ovenschaal alvast voor in de oven, maak de karamel in een koekenpan en giet dan over in de warme schaal. Dat voorverwarmen is belangrijk, zoniet, dan krijgt u bij het overgieten ineens één klont karamel. Neem geen springvorm, die gaat lekken…
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Snoepje van de week: mijn nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes. Nu overal in de winkel of hier te bestellen.