Elk kookboek, dus ook mijn nieuwe boek Koken met Karin: Zónder pakjes & zakjes , staat of valt met de recepten. Maar nog veel meer met de manier waarop ze zijn opgeschreven. Heb je wel eens die kookboeken van Michelinsterrenchefs bekeken? Naast elke oog- en ongetwijfeld tongstrelende foto staat in slechts drie regeltjes de bereidingswijze omschreven. De gemiddelde amateurkok kan daar niet mee uit de voeten. Sterrenchefs doen dat expres. Die willen namelijk helemaal niet dat jan en alleman hun goddelijke creaties kunnen namaken, nee zeg, het idee.
Lekker handzaam
Voor mij ligt dat anders. Ik probeer juist mijn lezers keer op keer te overtuigen dat met mijn recepten echt iedereen kan koken. Dus probeer ik het allemaal zo handig mogelijk op te schrijven. Maar ook weer niet te omslachtig, want bij drie pagina’s instructies, hoe goed bedoeld ook, haken de meeste thuiskoks toch echt af. Altijd weer een dilemma. Voor dit boek heb ik ervoor gekozen om de recepten lekker handzaam te houden, en alle extra tips overzichtelijk te verhuizen naar de kantlijn. Ook die moeten trouwens een beetje beknopt blijven, anders passen ze niet op de pagina.
Nuchter & onbevangen
Maar zover zijn we nog niet. Eerst moet het manuscript in ruwe vorm langs de uitgeverij. En daar zit redacteur Willemijn Visser, mijn steun en toeverlaat. Die is gek op koken, maakte al recepten van mijn website lang voordat we ooit met elkaar hadden kennisgemaakt en is ook nog eens verhelderend nuchter. Ze bekijkt mijn opgeschreven recepten met de onbevangen blik van de beginnende koker, en dat is zeer verhelderend.
Bos, bosje of handje?
Na enige tijd krijg ik mijn ingeleverde manuscript retour, vol vragen en opmerkingen erbij geschreven, met een rode pen. Hoeveel precies van dit? Hoe lang opwarmen? Wanneer is het een bos peterselie, wanneer een bosje en wanneer een handje? Hoe dun is ‘snij in dunne plakjes’? Kun je niet beter ‘een snufje’ zout zeggen dan ‘wat zout’? En, suggereert Willemijn, zouden we niet beter ‘aluminiumfolie’ kunnen schrijven in plaats van ‘folie’, anders doet iemand straks plasticfolie in de oven…
Hoe gaat het verder? Je leest het in aflevering 10 van dit feuilleton, over de illustraties.
Lees hier de eerdere afleveringen van dit antipakjeskookboekfeuilleton: 1 (hoe het begon), 2 (de cover), 3 (op de foto), 4 (het proefhoofdstuk), 5 (het veldwerk), 6 (de recepten), 7 (de proefkonijnen) en 8 (de fotoshoot).