Het lijkt een beetje een boude bewering, de titel boven dit artikel, maar het is de titel van een boekje dat ik per post kreeg toegestuurd. Voluit heet het Spiritualiteit werkt in de keuken – praktische tips om te koken met aandacht. Nu mindfulness overal om zich heengrijpt, kan de thuiskok niet achterblijven. Auteur Lisette Bossert kookt in het klooster Zin in Werk te Vught en houdt van ‘de keuken van de stoere overvloed’.
Plastic bordje
Let op, eenvoud is iets anders dan gemak, zegt Bossert. Gemak, dat is een blik uit de supermarkt opendraaien en opwarmen. Eenvoud, dat is een simpele, zelfgemaakte maar verrukkelijke soep. Ga maar na, juist de eenvoudigste maaltijden blijven je vaak het langste bij. Zo kan een simpel geroosterd visje ergens op het strand een spirituele ervaring zijn, ook al wordt ‘ie geserveerd op een plastic bordje.
Aandacht
In het boekje veel aandacht voor ingrediënten, waarbij Bossert een duidelijke voorkeur aan de dag legt voor biologisch(-dynamisch) geteelde producten, omdat die de tijd krijgen om te groeien en met zorg worden geproduceerd. Aandacht is een sleutelwoord in het boek. Aardappelschillen kan al een vorm van meditiatie zijn. Luister eens beter naar je lichaam, suggereert Bossert. Eet eens een keer in stilte, dan kun je vol aandacht proeven, maar ook ruiken en kijken. Eten voedt je fysiek, maar ook geestelijk. Ach ja, die aloude lichaam & geest, u kent dat duo wel.
Feng Shui
Het boek biedt geen recepten, maar wel veel tips. Van film-tips en boekentips tot ontspanningsoefeningen. Maar ook adviezen hoe je je keuken feng shui kunt inrichten. Oei, mijn rode keukenkastjes blijken geen goed idee, rood kan namelijk leiden tot een ‘oververhitte sfeer’. Af en toe moest ik wel glimlachen om de combinatie van uiterst praktisch en soms een tikje zweverig. ‘Ruim regelmatig je koelkast op, want spullen die over de datum zijn werken de chi-stroom tegen’. Nee dat wist u zeker ook niet? Deze is ook leuk: ‘Een volle vuilnisbak creëert negatieve energie’. Een waar woord, maar wel een lastige, nu de Amsterdamse vuilnismannen maar blijven staken.
Lisette Bossert, Spiritualiteit werkt in de keuken – praktische tips om te koken met aandacht, uitgeverij Kok ten Have, ISBN 9789025960544, € 12,90