Bijkomend effect van verplicht zacht voedsel eten is dat je maar kleine porties tegelijk kunt verstouwen, en dat het ook nog eens lang duurt voor je dat beetje bij beetje naar binnen hebt gefoezeld. Het gevolg daarvan is dat je (lees: ik) de hele dag honger hebt. Maar alle gebruikelijke snaaimogelijkheden zijn geen optie. Geen koekje, geen chips, geen snoeptomaatje, geen appel, geen worteltje tijdens het koken, geen blokje kaas.
Wat dan?
Om te beginnen natuurlijk dat drinkontbijtje met havermout dat je op voorraad had staan in de koelkast, een slok kan op elk moment. Ook voor alle andere tips uit de vorige afleveringen geldt: je kunt als de hongerklop toeslaat natuurlijk ook prima even een roereitje bakken of een soepje of bakje puree opwarmen dat nog in de koelkast staat. Maar dat snap je zelf ook wel. Ik heb nog een aantal losse tips voor je, geschikt voor de hele dag door.
De baby-klassieker: geprakte banaan. Werkt uiteraard alleen met een (over)rijpe banaan.
Yoghurt of kwark. Eventueel gepureerd met banaan of wat ander zacht fruit als aardbeien of frambozen.
Of pureer yoghurt in de blender met een handvol bevroren aardbeien of frambozen, dat acuut een soort softijs.
Frambozen! Het enige fruit dat ik zo naar binnen kon schuiven, althans, de kleintjes. Het is fijn om op de bank te zitten en losse dingen uit een bakje te kunnen eten. Je wilt namelijk niet altijd steeds alles eerst hoeven blenderen of prakken. Ja, ik weet ook wel dat het nog niet het seizoen is voor echte lekkere zomerframbozen. Maar hé, je moet wat, als je noodgedwongen alleen zacht voedsel mag.
Chocola kan best. Ook bonbonnetjes, ook paaseitjes. Als het maar in kleine stukjes snijdt. Melk sabbelt wat makkelijker (lees: lost sneller op in je mond) dan puur, maar da’s een kwestie van keuze.
Zachte cake gaat ook goed, mits weer in duizend kleine stukjes. Gek feitje: fabrieksmatige cake gaat het allermakkelijkst, zoals de sponzige madeleines uit de supermarkt van Bonne Maman die ik normaal gesproken echt geen alternatief vind voor zelfgebakken…
Allemaal te zoet? Hartige opties:
Snelle guacamole: rijpe avocado pureren met de staafmixer met wat koriander, stukjes tomaat, sjalotje, kneepje limoensap, zout en peper tot een gladde puree. Eventueel te dippen (denk: kaasfondue) met kleine stukjes brood en dan sabbelen maar. Of, als je wat meer substantie wilt: een avocado simpelweg met een vork fijnprakken met wat zout, peper en limoensap en dan oplepelen.
Chips gaan niet lukken, maar kroepoek daarentegen wél, dat is lekker bros en valt in je mond uiteen. Wel in kleine stukjes breken natuurlijk.
Hier in Nederland heb je wellicht weinig aan deze tip, maar ik was zielsgelukkig toen ik een weekje in Frankrijk was en ontdekte dat mijn favoriete zoutje, de minizza, ook heel goed sabbelbaar was. Chips en crackers zijn vooral knapperig, die krijg je ook in kleine stukjes niet echt weg als je niet mag bijten, maar zoutjes met een zekere brosheidsfactor wél. Die vallen in je mond uiteen. Ga dus vooral op zoek naar wat werkt.
Nog eentje dan: bitterballen. Die kun je heel goed uitlepelen, zo blijkt. Kun je ook eens gezellig meeborrelen. Het handigst is om een dierbare bij de hand te hebben die er één hapje voor je afbijt, zodat je een opening hebt. Vervolgens uitlepelen met een klein lepeltje. En die dierbare mag dan vervolgens de lege paneerkorst weer opeten. Ja, ook in een horeca-etablissement kun je gewoon om een lepeltje vragen, dat vinden ze helemaal niet raar. Sterker nog, de serveerster had zo met me te doen dat toen de keuken ineens per ongeluk een portie bitterballen te veel had gebakken, ze die aan onze tafel kwam brengen als cadeautje. Zo zie je maar, elk nadeel hep z’n voordeel.
Morgen aandacht voor de mensen om je heen. Wat kunnen die doen of meenemen om het leven van de zachtvoedselaar een beetje op te fleuren.
Dit is alweer deel 13 uit een serie over zacht voedsel. Maar we gaan nog even verder.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips