Leuk is anders, als je om medische redenen wekenlang alleen zacht of vloeibaar voedsel mag. Hoe moet dat dan? Wij eten hier thuis best vaak ‘een pastaatje’. Dat kan van alles zijn, pasta is namelijk ideale kliekjesverwerking. Van zo’n beetje alles wat er nog rondslingert in de koelkast kun je nog wel een sausje fabrieken in de tijd dat de pasta kookt. Maar wie zacht voedsel moet eten, krijgt echt geen macaroni, spaghetti of farfalle naar binnen.
Niet getreurd, pasta met saus kan prima door de blender. Je moet de boel wel goed vloeibaar maken, maar dat werkt uitstekend met een ferme scheut pastawater. Giet dus altijd de pasta af boven een pan, en niet door de gootsteen. Hoeveel kookwater? Dat bepaal je zelf, hoe vloeibaar of stevig je het wilt of kunt hebben.
En nee, dit wordt niet de meest gastronomische ervaring ever, maar je zult in deze periode al snel merken dat je soms al lang blij bent als je iets warm en voedzaams naar binnen kunt schuiven. Of nu ja, warm? Als je maar heel langzaam kunt eten, omdat je alles moet sabbelen in plaats van kauwen, en je krijgt hooguit een theelepeltje je mond in, dan duurt het best lang voor je een bakje leeg hebt, en dan koelt de boel onherroepelijk af. Maar ach, zo erg is dat niet.
Nog wel een tip: een normale portie pasta met saus is al snel veel te veel, dus begin eens met een half bord door de blender. Je zult merken dat een gepureerde pasta ook veel compacter is dan een gewoon bord, dat beïnvloedt ook hoeveel je er van weg kunt lepelen. Hier merk je trouwens wel goed het verschil tussen een staafmixer en een blender. Met de blender krijg je er tenminste nog enige lucht en volume in.
Spaghetti aglio, olio, peperoncino leent zich hier minder voor, net zo min als spaghetti carbonara (alhoewel, groene carbonara is wel weer een idee). Je wilt liever een variant met extra veel groente, want je hebt dezer dagen alle vitamines en vezels hard nodig. Dit zijn bijvoorbeeld goede pastarecepten, maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden. O, en voor de zekerheid: de rest van de familie mag de pasta ‘gewoon’ eten, alleen je eigen portie gaat in de blender.
• Kliekjespasta
• Pasta met pesto-tomatensaus
• Pasta met worst en courgette
• Pasta met makreel en venkel
• Pasta met pompoen
• en natuurlijk mijn wereldberoemde pasta met bolognesesaus (en die hoort eigenlijk met tagliatelle, niet met spaghetti)
Van een mede-ervaringsdeskundige kreeg ik de tip dat lasagne ook heel goed door de blender kan, ook weer met een fikse scheut bouillon. Dit zijn twee makkelijke lasagnerecepten die zich daar goed voor lenen.
• Ratatouille-lasagne
• Makkelijke lasagne met tomaat en champignons
Trouwens, wie na de strenge eerste periode weer langzaam mag wennen aan kauwen, kan ook het beste bij pasta beginnen. Zoals deze kleine schelpjes. Nu wel carbonara, want daar had ik enorm veel trek in.
Niet al dente, maar lekker ongegeneerd on-Italiaans doorgekookt. En kies vooral een kleine soort uit, niet meteen aan de spaghetti gaan. Tenzij je de Pippi-Langkousmethode toepast: met een schaar.
Over blenderen gesproken: wat kan er allemaal nog meer door de blender? En wat juist niet? Daar gaan we het morgen over hebben.
Dit is alweer deel 11 uit een serie over zacht voedsel. En we gaan vrolijk verder.
©: Koken met Karin
1. Waarom een dossier zacht voedsel?
2. Havermout-drinkontbijtjes
3. Blender
4. Soep
5. Puree
6. Brood
7. Luxe ontbijt
8. Eitje
9. Rijst
10. Hartige pap
11. Pasta
12. Will it blend?
13. Snaaihonger
14. Meebrengtips voor ziekenbezoek
15. Laatste opbeurende tips