In foodbloggersland circuleert al geruime tijd het fenomeen van het Food Blog Event van de maand. Een reuze leuk initiatief waarbij foodbloggers elkaar een thematisch receptstokje doorgeven. Maar heb ik ooit meegedaan? Euh, nee. Het kwam niet uit of het onderwerp sprak me niet aan, drukdrukdruk of tussen droom en daad, u kent dat wel. Maar deze maand is het thema ‘Iets uit niets’, oftewel gerechten van dingen die je toch nog in huis had. Bedacht door blogcollega Klary Koopmans. Kijk da’s helemaal mijn kopje thee!
Alles uit de kast
Ik ben groot voorstander van koken met de riemen die je hebt, al was het maar omdat een mens al zoveel tijd van z’n leven zinloos doorbrengt in de supermarkt. Sterker nog, ik heb er een heel kookboek aan gewijd, Alles uit de kast, geheten. Daarin laat ik op een estafettemanier zien hoe je met basisgrediënten (en hier en daar wat vers spul) zo slim mogelijk kunt koken en je het opnieuw naar de winkel gaan zo lang mogelijk kunt uitstellen. Want laten we wel wezen: zo leuk is boodschappen doen niet.
Twee pootjes
Maar terug naar het foodblogevent. Dit kon ik niet zomaar voorbij laten gaan. Bij deze mijn bijdrage. Mijn gerecht is zo simpel, dat het niet eens in receptvorm hoeft. In Frankrijk had ik van die heerlijke blikken confit de canard (geconfijte eend) gekocht. Maar na een diner met vrienden waarbij twee blikken waren opengetrokken bleven er twee eendenpootjes over. Zielig? Welnee.
Recept
De poten uit elkaar geplukt (en dat gaat heel makkelijk want het vlees is zo botermals dat het al van het bot valt als je alleen maar ertegen blaast). Een uitje gefruit met wat knoflook (heeft een béétje kok altijd in huis). Wat kleingesneden sappige tomaat erbij, daarvan lagen er namelijk nog twee te verschrompelen op de fruitschaal. Geen gedoe met vel eraf of pitjes eruit, welnee, gewoon in de pan. Ook wat peterselie erbij voor de kleur en de gezelligheid en omdat ik gek ben op peterselie, mits platte, geen krul. Op het laatst de plukjes vlees erbij om even mee te warmen. En dan tenslotte gekookte en afgegoten penne erdoor scheppen (pasta heb je ook altijd wel ergens liggen, toch?). Laatste tip: vooral géén kaas erover.
En het was zo lekker, dat de bordjes leeg waren voordat ik er erg in had. Oftewel: helemaal vergeten een foto te maken…