Mijn eigen oma mocht vroeger op verjaardagen graag een advocaatje met slagroom lepelen uit een mooi glaasje dus vind je het gek dat advocaat een ultra-ouderwets imago heeft? En toch krijg ik nu Pasen nadert mailtjes of ik geen recept heb voor advocaat. Ik zie een advocaat-revival!
Gelukkig héb ik een recept, ooit gekregen van toerisme-marketeer Willem Versteegh, toen ik hem interviewde voor De Heimweekeuken. Willem komt oorspronkelijk uit Beesd, uit een grote boerenfamilie, met wel 26 neven en nichten. Thuis hadden ze uiteraard eigen kippen, een stuk of twintig, maar zoveel eieren kregen ze zelf niet op, dus er was een levendige ruilhandel met buren en familie. Maar vooral: van die eieren maakte zijn moeder altijd advocaat. Willem: “Dat is nou mijn heimweerecept, echt iets van thuis. Zelf maak ik het eerlijk gezegd nooit. Dat is ongetwijfeld luiheid, maar het is gewoon het allerlekkerst van die eieren van thuis, die smaken absoluut anders dan de biologische eieren uit de supermarkt.”
Ook hij kent het belegen imago: “Wat ik altijd wel grappig vind, is dat wanneer je mensen vraagt of ze advocaat willen, ze in eerste instantie vaak zeggen dat ze het niet lusten. Maar wanneer ik ze dan laat proeven, zijn ze snel overstag! Sterker nog: bij een aantal vrienden kom ik er niet meer als ik geen potje advocaat meeneem van moeder Adrie uit Beesd.”
Het boek De Heimweekeuken is intussen uitverkocht, dus vooruit, het recept van advocaat mag wel weer online. Ik heb wel even nagevraagd bij Willem hoe het met zijn moeder is. Na wat gezondheidsperikelen is ze intussen gelukkig weer vitaal. Met inderdaad nog steeds haar kippen en ze maakt zowaar nog steeds haar beroemde advocaat.
Tip van Willem: “De lekkerste combinatie is als nagerecht, met een bol mooi vanille-ijs en een lekkere toef slagroom.” Al kan de boel natuurlijk ook in mijn paastaart of mijn advocaatparfait.
Zelf maken?
Recept advocaat
Nodig:
(voor ± 12 porties)
8 (biologische) eieren
400 g suiker
1 vanillestokje
1/2 liter brandewijn
Doe de eieren en suiker in een (liefst geëmailleerde) pan. Schraap het vanillestokje leeg en doe erbij. Klop met de garde tot de suiker zo goed mogelijk is opgelost. Voeg er langzamerhand de brandewijn bij en laat de advocaat au bain-marie (dus bovenop een grotere pan met een laagje kokend water) of op zacht vuur, steeds roerend met de garde, licht binden tot vla-dikte. Let er op dat je continu blijft roeren, anders mengt het niet goed en kan het bovendien gaan schiften. Nooit laten koken! Het veiligste is die au bain-marie, dan kan er gegarandeerd niets misgaan. En bijblijven. Niet intussen je moeder bellen, de krant lezen of je e-mailtjes checken. Maar ach, roeren heeft ook iets zeer rustgevends, zeker in deze moderne tijden van druk-druk-druk.
Je kunt de advocaat bewaren in flessen, maar het kan ook in jampotten, die zijn bovendien leuk om weg te geven. Welke je ook gebruikt, zorg dat ze goed schoon zijn, bijvoorbeeld door ze grondig te wassen met soda en ze af te spoelen met kokend heet water, maar mijn moderne methode werkt ook uitstekend: dampend warm glaswerk uit de afwasmachine gebruiken. Giet de advocaat erin en sluit goed af.
TIP:
Dat leeggeschraapte vanillestokje gaat natuurlijk in de wodka of in de suiker!
P.S. Het boek De Heimweekeuken mag dan uitverkocht zijn, déze boeken van Koken met Karin zijn nog gewoon volop leverbaar en staan vol met nieuwe recepten die je niet vindt op deze website.