Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben een beetje klaar met die golf van alsmaar weer Italiaanse kookboeken vol pittoreuze Toscaanse vergezichten en authentieke familierecepten en zelfgerunde agriturismo’s. Mooi dus dat er prompt een Spaans kookboek op de mat viel. Pizarro heet het, en alleen al de cover is prachtig, rood – altijd een voordeel – met mooi grafisch getekende letters.
Thuiskok
José Pizarro is de chefkok van Brindisa, een Spaans restaurant in… Londen. Hij houdt van de simpele Spaanse keuken, zonder al te veel poespas, maar wel met grote aandacht voor seizoensproducten. Een heel andere kok dan zijn veel beroemdere landgenoot Ferran Adrià. Geen kwaad woord over zijn collega’s, integendeel, maar bij Pizarro niks geen alchemie of moleculair gedoe: “Ik ben iemand die houdt van duidelijke smaken, eenvoudige technieken en niet al te veel ingrediënten.” En niet te vergeten: “Elke thuiskok kan mijn recepten makkelijk maken.” Kijk, now we’re talking.
Paashaas
Meteen maar het hoofdstuk Voorjaar erbij opgeslagen: Doperwtensoep met serranoham, artisjokkensalade met geitenkaas, langzaam gebraden lamsschouder (die er op de foto grappig genoeg uitziet als een in elkaar gedoken paashaas) en chocoladecakejes met pimentónsaus. Loopt het water al in de mond? En dan doe ik maar even een willekeurige greep.
Varkensoren
Een boek met veel geitenkaas, sowieso veel kaas, veel jamón ibérico, veel olijfolie, vanzelfsprekend, en veel vis. Allemaal zeer maakbaar en met uiterst gangbare ingrediënten. Voor de avontuurlijken onder ons zijn er ook tapas van varkensoren en ijs met saffraan. Tussendoor allerlei persoonlijke verhalen over ingrediënten vol handige tips. Achterin nog wat uitleg over typisch Spaanse druivenrassen waar ook sherry en cider voorbij komen. Plus een nogal zinloze lijst van gespecialiseerde winkels in Londen.
Morgen een recept uit het boek van Empanadillas met tonijn!
José Pizarro, Pizarro, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563292, € 24,95