Wat doe je als je nog hertenbiefstuk én pastinaak overhebt van dat stamppotje van gisteren? Dan fabriek je gewoon nog iets anders ermee. Zoals deze mini-tarte tatin, maar dan niet met appel maar met pastinaak. Ik gebruik er van die terracotta lage wijde ovenschaaltjes voor van Ø 12 cm waar de Spanjaarden crema catalana in maken. Maar in aluminium wegwerpschaaltjes werkt het ook goed, als ze maar wijd zijn, zodat er een velletje diepvriesbladerdeeg in past. Roomboterdiepvriesbladerdeeg uiteraard.
Ik leg het even uit voor één persoon, maar dit kun je uiteraard zelf vermenigvuldigen.
Kwast de vorm goed in met boter, leg er dan een op maat geknipt rondje bakpapier en kwast dat ook weer in met boter. Lijkt overdreven, maar heus, zo gaat de boel straks makkelijk en vooral heelhuids uit de vorm. Knijp in het midden ± 2 eetl honing, en dat gaat dan weer het handigst uit zo’n knijpfles. Schaaf met een kaasschaaf of anderszins zo dun mogelijke plakjes van een dikke pastinaak, zodat je een beetje grote rondjes krijgt, anders wordt het zo’n gepruts. Overigens heb je maar heel weinig pastinaak nodig. Leg die in waaiervorm in het schaaltje. Snij de hoekjes van het iets ontdooide bladerdeeg tot het rondjes zijn en leg er bovenop. Bak in een hete oven (180°C) in ± 30 minuten goudbruin en knapperig. Haal uit de oven, laat een paar tellen rusten, keer om en verwijder vormpjes en bakpapier.
Intussen is dat hertenbiefstukje natuurlijk al lang uit de koelkast gehaald. Bak in een ferme hoeveelheid boter in een koekenpan mooi rosé (zie dit uitgebreidere recept). Blus terwijl het vlees rust in alufolie (altijd doen!) het braadvet af met wat Madeira of andere drank tot een lekkere jus.
Serveren: snij de biefstuk in plakjes. Deponeer op het taartje. Schep wat jus erop.
Lekker met gewokte spruitjes of bimi. Of heel sjiek, als voorgerecht bij een etentje, dan heb je maar een half biefstukje pp nodig.
En toen was er nóg een hertenbiefstukje over. Die ging rauw door de steak tartare.
Zie ook: hertenbiefstuk met pastinaakspruitjesstamppot