Of ik een maand lang vijf maaltijdboxen wilde testen, vroeg het televisieprogramma Radar afgelopen zomer. Zij zouden alles bestellen en laten bezorgen, ik hoefde alleen maar te koken en te laten weten wat ik ervan vond. Het was geen doen om 15 avonden een cameraploeg langs te sturen, dus of ik – moderne tijden – een en ander zelf even wilde filmen met mijn telefoon. Wel kwam de ploeg langs na afloop, voor de conclusie. Misschien heeft u de uitzending laatst gezien, en anders is het fragment hier online terug te zien op Radartv.nl.
Toevallig krijg ik vaker de vraag wat ik nou vind van al die maaltijdboxen. Natuurlijk ben ik vóór! Zelf koken met verse spullen is een stuk gezonder dan de snackbar of uit pakjes en zakjes, u weet wel, die poedermixen waar je water en kipfilet bij moet doen. Bovendien is het lekker makkelijk want je hoeft geen boodschappen te doen en ook niet te piekeren over die eeuwige vraag ‘wat moeten we vandaag nou weer eten?’. En is het niet fijn om nieuwe recepten te kunnen toevoegen aan je repertoire? Dat brengt zomaar ineens variatie in je leven. Tot zover de pluspunten.
Ik had me verheugd op een keur aan kakelverse, onalledaagse seizoensproducten, maar dat viel een beetje tegen. Knetterharde tomaten, een oneetbare doorgeschoten megakomkommer, veel voorgesneden wokgroenten en één keer zelfs een box met vooral blikjes. Ook een gemiste kans: veel groente bleef ongebruikt, zonder enige suggestie wat je er nog meer mee kon. Pastinaaksoep van slechts 125 gram pastinaak vond ik behalve karig ook niet zo logisch in de zomer. Maar daar hoorde wel een heel leuk bloemvormig breekbrood bij, gemaakt van kant-en-klaar pizzadeeg. En dát vond ik nou weer een vondst die ik graag met u wil delen. Ik heb beide recepten wel enigszins aangepast, dus u krijgt een beetje van Marley Spoon en een beetje van mezelf.
RECEPT Pastinaaksoep (met bloemetjesbrood)
Nodig voor 4 personen:
500 g pastinaak
1 liter groentebouillon
1 flinke ui
4 takjes verse tijm
1 knoflookteen
125 ml crème fraîche
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen
Bloemetjesbrood:
1 rol kant-en-klaar rechthoekig vrij dik pizzadeeg (koelvers, 400 g – dus niet die dunne diepvriesplakjes!)
1 bosje platte peterselie
2 knoflooktenen
40 g geraspte parmezaan
1 eetl olijfolie
Amandeltopping:
20 g blanke amandelen
4 takjes peterselie (uit dat bosje)
½ citroen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Amandeltopping: Rooster de amandelen goudbruin in de opwarmende oven (± 8 min). Laat afkoelen en hak fijn met de peterselie. Rasp de schil van de ½ citroen erboven. Meng door elkaar.
Brood: Hak de peterselie en knoflook fijn. Meng met de kaas, olijfolie, zout en peper. Verdeel dit over het uitgerolde pizzadeeg maar hou bovenaan een strook van 3 cm vrij. Rol vanaf beneden op tot een lange rol, snij die in vingerdikke plakjes. Maak 2 bloemen op een met bakpapier beklede bakplaat: 1 rondje in het midden, de rest eromheen. Of maak 1 grote, dat kan ook. Bak in de oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
Soep: Snipper de ui en fruit glazig in wat olijfolie in een pan met dikke bodem. Snipper intussen de knoflook, ris de tijm van de takjes en snij de pastinaak in kleine stukjes. Fruit even mee. Giet de (liefst hete) bouillon en de crème fraîche erbij. Laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes sudderen. Pureer met een staafmixer of in de blender. Voeg een ferme kneep citroensap toe. Proef op zout en peper. Serveer in borden met de topping erover en het brood erbij.
TIPS:
• Pastinaak hoeft u niet te schillen, tenzij het een oud exemplaar is. Verwijder alleen het kontje, die kan mooi in de vriezer bij de verzameling om groentebouillon van te maken.
• Soep te dik? Verdun met bouillon of water.
Dit artikel verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. Ik heb 5 maaltijdboxen (elk bestaande uit 3 maaltijden) uitgebreid getest, gefilmd en becommentarieerd. Dat is uiteraard slechts een momentopname, de maaltijdboxen zijn elke week immers weer anders. Bovendien is er slechts een fractie uiteindelijk terecht gekomen in de televisie-uitzending.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.