Voluit heten ze ‘Aubergines met zoet misoglazuur’en ze komen uit het gisteren besproken kookboek Japan Easy. In Japan ben ik ze nooit zo tegengekomen, maar kennelijk zijn ze een succesnummer uit het restaurant van auteur Tim Anderson. Zelf zegt hij erover: “Deze aubergines zijn niet zo sexy als sushi en niet zo complex als ramen: ze zien er eigenlijk een beetje onappetijtelijk uit. Ze zijn dus niet zo gelikt en chic als andere Japanse gerechten, maar gelukkig is voor velen het uiterlijk minder belangrijk dan de smaak. En de intense karamelsmaak van deze gegrilde aubergines met geconcentreerde misosaus is gewoon fantastisch.” O, en ze vallen in de categorie “Verrassend, verbijsterend makkelijk”. Dat kan ik alleen maar beamen. En zo lelijk zijn ze trouwens helemaal niet! Bij mij was het een vegetarisch bijgerecht, als onderdeel van een complete maaltijd voor 4 personen, maar met rijst en een extra groente erbij, en mijn zoetzuur, kom je zelf ook al een heel eind.
RECEPT Aubergine met zoet misoglazuur (nasu dengaku)
Nodig:
2 aubergines
2 eetl sesamzaadjes
olie om te bakken
Misosaus:
100 g (witte) miso
2 eetl mirin
2 eetl suiker
1 eetl water
½ theel azijn
Misosaus: roer alle ingrediënten door elkaar tot de suiker is opgelost. Mocht het te veel zijn, het is eindeloos te bewaren in een potje in de koelkast.
Rooster de sesamzaadjes al omscheppend goudbruin in een droge grote hapjespan. Hou apart.
Snij de aubergines in de lengte doormidden en maak kruislingse inkervingen van ongeveer een halve centimeter diep in het vruchtvlees. Ze worden dan gelijkmatig gaar en nemen het glazuur goed op. Schenk een bodempje olie van 1 cm in diezelfde hapjespan en verhit op matig vuur. Bak de aubergines 5 minuten per kant tot het vruchtvlees zacht wordt en bruin kleurt, en de schil glanst en breekbaar wordt. Schep ze voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken op keukenpapier. Leg de aubergines in een ovenschaaltje en bestrijk ze aan de ingekerfde kant met de misosaus. Tot zover kun je het vooraf doen.
Serveren: Zet ze 5-10 minuten onder de hete grill, tot het bubbelende bruine glazuur diep in de aubergines trekt. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Ze hoeven niet loeiheet te zijn, lauwwarm zijn ze ook heerlijk.
Dit recept komt uit het boek Japan Easy, lees hier mijn recensie.