Fans van de Engelse versie van Masterchef kennen hem nog uit 2011, toen Tim Anderson de finale glansrijk won met een exquise minihamburgertrio, bestaande uit een Amerikaanse tartaarburger met gerookte limoen en jalapeño-marmelade, een Tokio-burger met zeeduivel, ponzu-jelly en mayonaise van groene thee, plus een Engelse currylamsburger met appel, bierchutney en raïta. Driewerf wauw. De gelukkige winnaar kon het zelf ook nauwelijks geloven. ‘They liked the burger!’ riep hij aan de telefoon tegen zijn vrouw.
Intussen zijn we zeven jaar verder en heeft hij zijn eigen Japanse restaurant in Brixton. Zojuist verscheen zijn (tweede) kookboek in Nederlandse vertaling, al zou je dat aan de titel niet afzien, die is nog steeds Japan Easy. Alles, maar dan ook werkelijk alles in het boek draait om laten zien dat de Japanse keuken makkelijker is dan je denkt. Je hoeft alleen maar twee belangrijke dingen te onthouden:
1) Schaf een aantal typisch Japanse basisingrediënten aan (sojasaus, mirin, rijstazijn, dashi, miso, panko en nog zo wat), daarmee kun je vervolgens volop aan de slag, want ze komen alsmaar terug in de recepten, in steeds wisselende combinaties. O, en misosoep mag van hem gewoon uit een pakje.
2) Japanse chefs moeten inderdaad jaren oefenen op het koken van rijst of het bakken van een omeletje (zie vooral ook de documentaire Jiro dreams of sushi), maar dat geldt allemaal niet voor de thuiskok.
Bij alle recepten staat het niveau aangegeven, en dat gebeurt op z’n popie-jopies met termen als ‘Gênant makkelijk’ en ‘Bespottelijk makkelijk’ en loopt op tot ‘Zooooooo niet moeilijk’. Ik moest erg lachen om zijn extreem losse schrijfstijl, waarbij hij ook nog eens heel veel dingen uitlegt en toelicht. En dan is het boek ook nog eens mooi vormgegeven, dat begint al bij de cover die lekker is om aan te raken en het subtiele blauw op snee, maar het zit ‘m ook in de fraaie foto’s en stijlvolle illustraties.
Het boek was zo inspirerend, dat ik maar meteen een heel menu maakte, want inderdaad, voor alles heb je zo’n beetje dezelfde basisingrediënten nodig. Die ik grotendeels in huis had want meegenomen als culisouvenirs van mijn reis naar Japan. Maar veel dingen vind je tegenwoordig ook in de supermarkt, of anders in een goede toko of online.
Mijn menu:
Vooraf: pikante tonijnrol (sushi)
Daarna:
Gestoofde bimi met sesamsaus
Aubergine met zoet misoglazuur
Gegrilde kabeljauw met zoete miso
Tsukemono (zoetzuur naar recept van mezelf, dat was namelijk nóg makkelijker dan die van hem)
Misosoep
Rijst met furikake (uit een zakje)
Groot succes! Vooral de aubergines met misoglazuur waren verrukkelijk, daarvan geef ik je hier het recept. Voor de rest verwijs ik je graag naar dat boek.
Tim Anderson, Japan Easy – Klassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000361236, 24, 99