Als zelfstandige zonder personeel heb ik geen naaste collega’s. Ook fenomenen als afdelingsvergaderingen, kantoortuinen, functioneringsgesprekken, roddels bij de koffiemachine en #MeToo-ervaringen bij het kopieerapparaat gaan tegenwoordig aan mij voorbij. Vroeger, nee, vroeger, toen had ik dat natuurlijk allemaal wél. Mijn langste betrekking besloeg zes jaar, maar ik mis het eerlijk gezegd geen seconde. Laat mij maar lekker eigen baas zijn. En toch heb ik inmiddels een heus tienjarig werkjubileum te vieren. Voor u is het vast peanuts, maar ik ben er reuze trots op. Deze maand precies tien jaar geleden verscheen mijn kookrubriek voor het eerst in Trouw. Toen nog in de vorm van een strook onderaan de zaterdagse krantenpagina, want het magazine ‘Tijd’ bestond nog niet, en het ging over de Vietnamese soep pho. Dat was een decennium geleden nog een hoogst exotisch vakantieverschijnsel, terwijl het inmiddels ook in ons land alom verkrijgbaar is – althans bij mij in hartje Amsterdam, dus het kan zijn dat mijn beeld licht vertekend is.
Overigens zit ik niet op de krantenredactie van Trouw, wat veel lezers denken, maar gewoon thuis achter mijn eigen computer. Ik heb intussen mijn eigen kopieerapparaat en mijn woonkeuken doet dienst als kantine, maar gelukkig heb ik nog altijd geen afdelingsvergaderingen of functioneringsgesprekken. Alleen heb ik nu dus ook geen chef die een roerende jubileumspeech heeft voorbereid of collega’s die geld hebben ingezameld voor een lief cadeau en ferme bos bloemen. Maar het allerergste: ik heb nu niemand om taart aan te trakteren. Daarom trakteer ik vandaag maar op een taartrecept, dan kan iedereen zelf aan de bak. Wees niet bevreesd, het een supersimpel recept, dus dat gaat lukken. Ik koos voor seizoensbramen, maar daar kan uiteraard op gevarieerd worden.
RECEPT: Snelle bramentaart (met citroen)
Nodig voor 8 personen:
6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
2 doosjes bramen
1 bakje mascarpone (250 g)
150 g lemoncurd (½ pot of zie zelfmaaktip onderaan)
40 g pure chocola
optie: 1 takje verse munt
wat boter en bloem voor invetten
Oven voorverwarmen op 200 °C. Laat de plakjes bladerdeeg iets ontdooien, leg op elkaar en rol met een deegroller uit tot een grote lap. Jazeker, u kunt ook de plakjes aan elkaar boetseren en dan in de vorm leggen, maar tijdens het bakken laten de naden dan vaak los en dan valt straks de vulling erdoor. Vet een grote witte taartvorm (Ø 28 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Verdeel het deeg erover en snij bij.
Prik de bodem goed overal in met een vork. Bedek met een vel bakpapier, vul met droge bonen (die u voortaan gebruikt als bakbonen) en bak 20 minuten in de oven. Verwijder papier en bonen en bak nog eens ± 5-10 minuten tot het deeg lichtbruin en krokant is. Haal uit de oven. Smelt (magnetron) de chocola en kwast de nog iets warme bodem er mee in. Laat (in de vorm) opstijven in de koelkast. Hevel de taartbodem over op een serveerschaal. Roer in een kom de mascarpone en lemoncurd door elkaar en schep in de taartbodem. (Let op: roer het mengsel vooral niet te lang, dan wordt de mascarpone dun, en hij stijft wel iets op in de koelkast, maar niet meer helemaal. Het beste heb je beide ingrediënten al op kamertemperatuur, zodat mengen makkelijker gaat.) Verdeel de bramen erover. Garneer desgewenst met wat blaadjes munt.
TIP: Zelf lemoncurd maken?
Doe rasp en sap van 2 citroenen, 75 g suiker, 50 g boter (in blokjes), 1 heel ei plus 2 dooiers in een pan. Breng al kloppend met een garde aan de kook. Zet het vuur uit zodra het borrelt en blijf nog 1 minuut flink kloppen. Giet in een jampot en laat afkoelen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.