De typisch culinaire specialiteiten uit Saarland (zie mijn reisverhaal van gisteren) zijn vaak wat aan de zware kant, maar dat geldt niet voor deze verrukkelijke soep van sperziebonen, aardappelen en spek. Officieel heet hij Bibbelsches Bohnesupp, een regelrechte de-kat-krabt-de-krullen-van-de-trap-tongbreker. Wie ik het ook vroeg, en hoe ik ook zocht, niemand heeft me kunnen uitleggen waar de term ‘bibbelsches’ vandaan komt of wat het precies betekent. Ik meende aanvankelijk trouwens dat het ‘bibblisches’ was, geef maar toe, u ook, al zou je dan eerder aan linzensoep denken, niet aan sperziebonen. Maar nee, de bijbel heeft er niks mee van doen.
Een andere veelgebruikte benaming is Schnippelsches Bohnesupp, naar ‘schnippelen’, fijnsnijden. En dat is niet zo gek, want er komt inderdaad flink wat zenbevorderend snijwerk aan te pas. Ook al zo ondoorgrondelijk is de lokale gewoonte om de soep te eten in combinatie met Quetschekuche, pruimencake. Alleen dan niet zoals je zou verwachten erna, als toetje, maar tegelijkertijd, dus: lepeltje soep, hapje cake, lepeltje soep, hapje cake, et cetera. De pruimen waren nog niet rijp toen ik er was, dus ik heb het helaas niet persoonlijk kunnen uitproberen.
Al zijn de typisch Saarlandse specialiteiten vaak wat aan de zware kant, dit soepje is ondanks de aanwezigheid van aardappelen en spek toch heus licht en zomers. Het lepeltje zure room in het midden draagt daar zeker aan bij, dus dat zou ik beslist niet weglaten. Bonenkruid is een onmisbare smaakmaker, vraag ernaar bij uw groenteboer. Wel met beleid gebruiken (en de rest invriezen), anders kan het omslaan naar bitter. Het bestaat ook in gedroogde variant. Mocht het echt niet lukken om eraan te komen, ook geen man overboord, hou het dan gewoon bij peterselie. Of doe een handje maggikruid (lavas), dat heeft u na mijn herhaaldelijke aanbevelingen toch inmiddels allemaal in de tuin of in een pot staan?
RECEPT Bibbelsches Bohnesupp (sperziebonensoep)
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1250 ml groentebouillon
300 g sperziebonen
300 g aardappelen (vastkokend)
150 g worteltjes
100 g spekjes
2 uien
5 lente-uien
125 ml zure room
handje vers bonenkruid
paar takjes platte peterselie
nootmuskaat
1 volle eetl bloem
wat boter
zout & peper uit de molen
Eerst een hoop snijwerk, met de blik op oneindig, maar dan heeft u ook wat. De sperziebonen mogen in kleine stukjes van, zeg, 1 cm, de aardappelen in minidobbelsteentjes, de wortel in plakjes. Snipper de ui. Smelt wat boter in een braadpan en laat de helft van de ui samen met het spek zachtjes 10 minuten fruiten. Giet de (liefst kokendhete) bouillon erbij. Voeg alle fijngehakte groente plus het bonenkruid toe. Laat onder een deksel zachtjes 15 minuten sudderen. Bak intussen in een koekenpan de andere helft van de ui in wat boter lekker goudbruin (niet laten verbranden!). Roer de bloem erdoor, giet dan een ferme plens uit de pan geviste bouillon erbij en roer tegen de klontjes. Giet alles in de soeppan en laat nog een paar minuten pruttelen. Voeg de in ringetjes gesneden lente-ui toe, plus naar smaak zout, peper en nootmuskaat. Vis het bonenkruid eruit. Schep de soep in 4 borden, met een lepeltje zure room in het midden. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
TIP:
De bloem zorgt voor lichte binding van de soep en de lekker bruin gefruite uitjes geven extra smaak. Maar u kunt apart gefruite ui en bloem ook achterwege laten en simpelweg eventjes de staafmixer in de pan zetten, zodat ongeveer 1/3 gepureerd wordt, dan heeft u ook wat binding.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) en vormt het laatste onderdeel van mijn Europese zomerserie. Ook in de serie: Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland en Kroatië. Plus natuurlijk het bijbehorende reisverhaal over Saarland.