Vlak voor de zomervakantie blooperde ik wat af met hilarisch tevergeefse pogingen om karamelijs te maken. Maar zo gemakkelijk laat ik mij natuurlijk niet kennen, ha!, en het is met gepaste vreugde dat ik kan meedelen dat het intussen gelukt is. En hoe! Tadaaaa: karamelijs met gekarameliseerde hazelnoten. Die geven een fijn knapperig accent en maken het ijs nog onweerstaanbaarderder dan het van zichzelf al is.
De karamel maak ik via de luieblikjesmethode (dulce de leche) en eenieder die dat ‘geen echte karamel’ vindt, mag nu iets voor zichzelf gaan doen. Dan ga ik de rest even uitleggen hoe je dit verrukkelijke ijs maakt.
Neem een half blikje (150 g) dulce de leche (recept hier), liefst met een snuf zout erdoor. Doe dat in een pan met 250 ml volle melk en breng al roerend met een garde aan de kook terwijl de bruine karamelklont oplost, zodat je hete beige melk krijgt. Klop in een kom 2 eidooiers goed los (dat kan met diezelfde garde) en giet al kloppend in een straal de hete beige melk bij de dooiers. Dan alles terug in de pan en op laag vuur al roerend in 5 minuten iets laten binden. Dik worden hoeft niet, het is genoeg als je met je vinger een zichtbare streep kunt trekken aan de achterkant van een in het mengsel gedoopte lepel. Giet over in een kom, laat afkoelen (zet nooit iets loeiheets in je koelkast, daar raakt het ding van slag van) en laat dan afgedekt een paar uur in de koelkast goed ijskoud worden. Doe intussen 40 g gehakte hazelnoten in een koekenpan met 1 volle eetl poedersuiker en laat al omscheppend bakken. Je denkt dat er niks gebeurt, maar wacht maar, de witte stoffige berg vanzelf op en eindigt als een lichtbruin laagje om de noten. Laat ze afkoelen en knapperig worden op een bord (nooit op keukenpapier, daar krijg je het nooit meer vanaf gepeuterd!). Draai het ijsmengsel tot ijs in een ijsmachine, voeg vlak voor het einde de nootjes toe. Of bewaar wat voor de garnering.
Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Aardbeiensorbetijs
• Chocoladeijs
• Kiwi-ijs met kokos
• Mislukt karamelijs