Deze zomer heb ik in Trouw een zomerrondje door lekker Europa, en in het kader van het nazomeren en het zo lang mogelijk vasthouden van het zonovergoten vakantiegevoel, komen de artikelen en recepten nu ook allemaal hier online. We beginnen in Frankrijk, immers hét land van het goede leven. Elke Franse regio heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen wijnen, zijn eigen kaasjes, maar Lyon is qua culinair de overtreffende trap.Vinden ze zelf, maar vindt ook Hanneke Schouten, eenvrouwsrestaurateur in Amsterdam. Toen ze ooit met de motor strandde in Lyon, ging er letterlijk een wereld voor haar open. “Ineens kwam ik terecht in een keuken vol room, boter en varken van voor tot achter. Dat kende ik helemaal niet, maar ik vond het meteen geweldig en wist: dit wil ik gaan doen.” Ze runde al een klein restaurant in hartje Amsterdam, maar in 2007 bouwde ze het volledig om naar Lyonnese snit.
Sindsdien is Bouchon du Centre een begrip, vernoemd naar dat typische fenomeen uit Lyon, de bouchon: een gemoedelijk eettentje, steevast met roodgeblokte tafelkleedjes en een menu vol varken. Van charcuterie tot bloedworst, maar ook quenelles van snoek en taartjes van praliné. Drie keer per jaar doet Schouten inkopen in Lyon om met tweehonderd kilo worst in de kofferbak weer terug te keren. Ze is open voor de lunch en voor een vroeg diner, maar om acht uur bonjourt ze iedereen de deur uit, want ze moet thuis nog een fond trekken en een paté in de oven stoppen. “Het ruikt bij mij nooit naar verse was, altijd naar eten.” Op miraculeuze wijze doet ze alles helemaal in haar uppie, en toch met liefdevolle aandacht voor elke gast. Vaste prik op haar menu, en een van mijn persoonlijke favorieten, zijn de ‘oeufs en meurette’, gepocheerde eieren dobberend in een saus van rode wijn met ui, spek en champignons. Voor wie zich (weer) even in Frankrijk wil wanen.
Frankrijk: Oeufs en meurette (eieren in rodewijnsaus)
Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
Kijk, en zo ziet ‘ie eruit in het boek (foto: Harold Pereira):
Dit artikel verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. Hierna volgen nog Engeland, Spanje, Griekenland, Zweden, Duitsland en Kroatië.