Een Zweedse fika is niet compleet zonder Zweeds kaneelbroodje, de Kanelbulle (meervoud: Kanelbullar). Ze zijn in Zweden werkelijk overal te koop, vaak gerold, maar soms ook geknoopt of anderszins geknutseld. Zelf bakken kan natuurlijk ook. Ze zijn heerlijk bij de koffie of thee, maar als ontbijt doen ze het ook heel goed.
Zelf kanelbullar maken?
Nodig voor ±12 stuks:
Deeg:
450 g bloem
250 ml volle melk
100 g boter
50 g suiker
1 zakje droge gist (7 g)
½ theel zout
1 theel kardemom (6-8 kardemompeulen)
Vulling:
75 g zachte boter
50 g (bruine) suiker
1 eetl kaneel
optie: 1 eetl vanille-extract
Glazuur:
1 losgeklopt ei
2 eetl parelsuiker
Deeg: Verwarm de melk samen met de boter. Stamp de kardemom fijn in een vijzel. Meng in een grote kom bloem, suiker, zout en kardemom door elkaar. Strooi de gist erop, giet de warme botermelk erbij en mix tot een geheel. Kneed dan met een machine (5 min) of met de hand (10 min) tot een soepel deeg. Laat in een kom afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plek verdubbelen in volume. Rol op een bebloemd aanrecht (of een vel bakpapier) met een deegroller uit tot een grote lap (± 25 x 35 cm).
Vulling: Meng boter, suiker, kaneel en vanille door elkaar en verdeel met een spatel over het deeg. Rol op tot een dikke worst en snij in ± 12 plakken. Leg iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat of op van die (een beetje plat geduwde) geribbelde cakepapiertjes. Dek af met een schone theedoek en laat nog eens een uurtje rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Kwast de rondjes in met losgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker. Bak in ± 10 minuten goudbruin. Warm en vers het lekkerst, maar invriezen kan ook prima (zie tip hieronder).
TIP:
• Parelsuiker (of greinsuiker) zijn decoratieve dikke suikerkorrels die niet smelten in de oven. Te koop online of bij speciaalzaken, maar in Zweden (en trouwens ook België en Duitsland) ook gewoon in de supermarkt.
• Ook lekker: geschaafde amandelen erover.
• Ik heb allerlei manieren getest wat betreft invriezen (met rauw deeg, met half gerezen deeg, met half voorgebakken deeg), maar de methode die het beste bevalt is: gewoon helemaal maken en bakken zoals hierboven beschreven en dan goed ingepakt (anders drogen ze uit) invriezen. Rustig laten ontdooien en in de hete oven weer even opwarmen.
• Maak ze ook eens volgens de bolletje-wol-methode (met filmpje).
Dit recept verscheen eerder in Trouw (© Koken met Karin) als onderdeel van een Europese serie. Ook in de serie: Frankrijk, Engeland, Spanje, Griekenland, Duitsland en Kroatië.
Maar het is ook onderdeel van mijn Zweedse week, zie ook mijn reisverhaal met tips en fika. Morgen de Zweedse borrel en daarna tot slot nog een boekentip.