Tapas en sushi, die kennen we nou wel, wat dacht je van een Zweedse borrel? En die kan best maaltijdvullend uitpakken. Na mijn reis door West-Zweden had ik een groot pak knäckebröd meegenomen, en dat moest hoognodig aangesproken worden. De ideale bodem voor toastjes.
Knäckebröd met zalm:
Meng roomkaas (een bakje Philadelphia naturel) met dille, zout, peper en een kneep citroensap, dat is je basis. Lepel een klodder op handzame stukken knäckebröd. Dat Zweedse knalgele knäckebröd-wagenwiel van het merk Leksands blijkt de Albert Heijn in Nederland trouwens ook te verkopen, maar dan in puntjes. Prima, want de boel moet toch in stukjes. Op de roomkaas gaan kleine plakjes gerookte zalm plus nog een extra takje dille. Serveer met partjes citroen om over uit te knijpen
Knäckebröd met gerookte forel:
Neem hetzelfde roomkaasmengsel en lepel dat wederom op stukken knäckebröd. Daarop gaan stukjes gerookte forel plus wat fijngesnipperde augurk. Tip: het is handig om de roomkaas niet helemaal keurignetjes te bedekken met forel, maar om juist een stukje zichtbaar wit over te houden, daar blijft de augurk dan beter in plakken.
Gevulde tomaatjes:
Nee, tomaten zijn niet typisch Zweeds nee, maar een beetje groente tussendoor is wel lekker fris. Snij flinke kerstomaten (ik nam Honingtomaatjes) doormidden, hol ze een beetje uit zodat je die natte zaadjes kwijt bent. Lepel er een beetje roomkaasmengsel (ja alweer dezelfde, met één bakje roomkaas kom je een heel eind) in/op. Bekroon met een dotje zalmeitjes (zelfs Ikea heeft ze). Wat dille erover voor de gezelligheid.
Garnalen:
Koop lekkere gemarineerde cocktailgarnalen. Niet te moeilijk doen. Al kan zelf marineren altijd, met wat olie, knoflook, paprikapoeder, een rood pepertje. En welja, ook weer dille, als je het extra Zweeds wilt.
Eieren:
Overal in Zweden kom je de blauw tubes tegen van Kalles Kaviar. Groot (in de supermarkt) of mini (bij het ontbijtbuffet in het hotel). Een hartige vispasta met zoete ondertoon. Ik dacht eerst dat je het op een knäckebrödje moest smeren, maar dat was geen succes. Dom, dom, je moet het namelijk op een gekookt eitje smeren, en dat is dan weer heel erg lekker! Ook dit is zowaar in Nederland verkrijgbaar bij dat bekende blauw-gele Zweedse warenhuis.
En wat drink je daarbij? Iets Zweeds? Mwah, wij hielden het bij hoogstpersoonlijk zelf uit Frankrijk geïmporteerde champagne, dat past namelijk overal bij. En laten we wel wezen, een stuk smakelijker dan aquavit.
Hej! Ik zit in een Zweedse weekje. Zie ook mijn reisverhaal met tips, fika en kanelbullar. Morgen de slotaflevering, met een boekentip.