Wat doe je met een restje stamppot? Nooit niks weggooien is bij ons thuis het devies, want overal kun je nog wel iets lekkers van maken. En dan bedoel ik niet: opwarmen en tegen heug en meug de dag erna weer precies hetzelfde eten, maar je kliekje transformeren tot iets anders, iets nieuws.
Neem nou die Zuiderzeestamppot van gisteren, daarmee maak je in een mum van tijd heerlijke hartige muffins. Met een kliekje aardappelpuree werkt het trouwens ook. Hoe? Klop 2-3 geklutste eieren samen met een bakje overgebleven stamppot en een handje geraspte kaas tot een vrij nat geheel. Je moet kijken hoeveel eieren je precies nodig hebt, dat hangt af van hoeveel stamppot je hebt en hoe groot/klein je eieren zijn, maar onthoud: liever een ei te veel dan een ei te weinig, daar worden je muffins lekker luchtig van. Breng de boel vervolgens op smaak met zout, peper en wat cayennepeper en/of kerrie. Wat verse tuinkruiden mag ook altijd, denk aan peterselie of bieslook. Verdeel dit mengsel over een ingevette muffinvorm (of zoals in mijn geval een siliconen vorm, die hoef je lekker niet in te vetten). Niet te zuinig, de vorm mag best goed gevuld zijn. Bak de muffins in ± 20 minuten in een voorverwarmde hete oven (200 °C) goudbruin en gaar.
Heb je toevallig ook nog een restje van die Zuiderzeevis (rauw of gaar) over? Die kan er natuurlijk ook door, al zijn je muffins dan niet meer vegetarisch, maar dat had je zelf vast al begrepen.
Lekker als voorafje, of met een paar tegelijk als hoofdgerecht. Salade erbij en klaar. Maar ook koud zijn ze lekker, dus neem ze mee naar kantoor als lunch, of ga ermee picknicken.
Varieer meer met je eten én maak alles op wat je in huis hebt! Kijk voor inspiratie ook eens in mijn groentekookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Dat draait helemaal om groente steeds op een andere manier, waarbij je tegelijkertijd alles opmaakt wat je nog hebt rondslingeren. Da’s wat je noemt slim koken.