Al sinds eind jaren zeventig is de regenboogvlag hét symbool voor de homobeweging, pardon, van de beweging die zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transpersonen. Heeft de regenboog zelf zeven kleuren, de vlag deed het aanvankelijk met acht, inclusief roze en turquoise. Die sneuvelden echter al snel na praktische bezwaren, zodoende kennen we de vlag al decennialang in zes kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Tot ze vorig jaar in Philadelphia ineens bovenaan de vlag bruin en zwart toevoegden, ter ere van alle LHBT’ers die niet wit zijn. Trots en ontroering alom, maar het onvermijdelijke gekrakeel volgde al snel, want de strepen zouden staan voor diversiteit in het algemeen, niet letterlijk voor huidskleuren. Bovendien voelden witte mensen zich nu ineens óók achtergesteld omdat de vlag immers nooit een witte streep heeft gekend. Altijd wat.
In mijn regenboogserie houden we het gewoon lekker bij eten. En in dat kader wil ik graag een bruine aflevering toevoegen. Al was het maar omdat mijn grote kookheldin Nigella Lawson een warm pleidooi houdt voor bruin eten in deze moderne tijden waarin eten vooral lijkt te draaien om het perfecte instagramuiterlijk, van felgekleurde smoothies tot avocadogeknutsel, van poke bowls tot granolafruitontbijtjes. Terwijl de thuiskok als geen ander weet: het lekkerste eten ziet er soms niet uit. Denk vooral aan al die heerlijke stoofpotten. Ik heb er een voor u, geen zware winterse, maar een lichte lentevariant. En onder het motto ‘twee vliegen in één klap’ doen we het met geitenbok. Want we eten wel met z’n allen volop geitenkaas, maar van de geiten die daarvoor nodig zijn, worden de bokjes gezien als overbodig. Geitenvlees eten we in Nederland zelden, dus de bokjes gaan naar het buitenland of worden – o gruwel – vernietigd. Veel Nederlandse chef, Joris Bijdendijk voorop, zijn daarom voorvechter van geitenbokjesvlees. Dit recept is gebaseerd op eentje van Nigella, alleen dan niet met varken, maar met geit. Helemaal vooraf te maken, wel op tijd beginnen, want het vlees moet een nachtje marineren. Verder heeft u er geen omkijken naar, want de oven doet al het werk. Nodigt u vast wat dinergasten uit?
Zelf maken?
Recept: Stoofpotje van geitenbok
Nodig voor 4-6 personen:
1 kilo geitenbokpoulet (schouder/stoofvlees, zie tips)
300 ml witte wijn
300 ml kippenbouillon
200 g gedroogde pruimen (zonder pit)
100 g kalamata-olijven (zonder pit)
75 g kappertjes
3 volle eetl gedroogde oregano
zout & peper uit de molen
optie: handje peterselie
Snij het vlees in flinke dobbelstenen (als het dat niet al is gedaan door de slager). Doe het vlees met de wijn, pruimen, olijven, kappertjes, oregano, zout en peper in een grote diepvrieszak. Sluit goed af, hussel en laat in een schaal in de koelkast een nachtje marineren. Haal minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast zodat het weer een beetje op kamertemperatuur kan komen. Doe het vlees (inclusief alle sappen) in een grote gietijzeren pan of (zware) braadslee. Nee, aanbraden hoeft niet. Giet de kippenbouillon erover. Dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet in de oven op 170 °C, voorverwarmen hoeft niet. Stoof 2 uur, mocht het dan nog niet boterzacht genoeg zijn, nog een half uurtje extra. Voeg een scheut hete bouillon (of water) toe als het te droog wordt. Bestrooi desgewenst als tegenwicht voor al dat bruin met wat gehakte peterselie. Lekker met gekookte aardappels of puree. Al zouden hardcore bruinliefhebbers ook zilvervliesrijst kunnen overwegen.
TIPS:
• Bestel geitenbokjesvlees bijvoorbeeld online bij Directlyfrom.nl (‘polderbok poulet’) of OKvlees.nl (‘chevron stoofstukjes’), of bestel bij uw eigen slager.
• Natuurlijk kan dit recept ook ‘gewoon’ met varkensschouder.
• Serveer met knalgroene broccoli of boontjes, of oranje bospeentjes.
• “Een kilo vlees voor 4 personen?!” mailde iemand al meteen nadat dit recept in de krant stond. Stoofvlees krimpt nogal tijdens de urenlange bereiding, dus dat moet je altijd ruimer inschatten dan, pak ‘m beet, gehaktballen. Overigens kun je de stoofschotel natuurlijk ook met meer mensen oppeuzelen, gewoon een kwestie van meer groente erbij serveren.
Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie in Trouw (@ Koken met Karin). Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Oranje – rokerige shakshuka met kip en aubergine
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Wit – Spaanse asperges met amandelen
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.