Laatst wilde ik dat lekkere shakshuka/sjaksjoeka-recept weer eens maken, met gerookte paprika en aubergine, alleen nu zonder kip. Uien en tomaten gesneden. Paprika en aubergine zwartgeblakerd boven het gasfornuis en daarna keurig ontveld en fijngehakt. Knoflook geroosterd in de oven en de puree eruit geknepen. Kortom: alles kon vast lekker even samen sudderen in de pan in afwachting van de eieren, terwijl ik intussen even de keuken ging opruimen, want dat was hard nodig. Ai. Toen zag ik dat er een hapje af was van mijn geliefde molenmes.
Wacht, nog een keertje in de close-up:Waar o waar was dat stukje metaal gebleven? Niet op de snijplank, niet op het aanrecht. Toch niet in de pan?? Al dat liefdevolle voorbereidingswerk voor niks? Ik ging toch geen volle pan met groente weggooien. Maar ja, een klein scherp stukje metaal in je slokdarm, da’s ook geen goed idee.
De saus uitgieten over twee grote bakplaten met bakpapier en uitpluizen leverde niks op.
Toen gooide ik de hele boel maar in de roerzeef. Daar zou het metaal echt niet doorheen kunnen glippen. Voilà toen zat ik met een volle pan hele lekkere, maar wel hele natte saus. Daar konden echt geen eieren meer in shakshukeren. Maar hoho, zo makkelijk geef ik mij niet gewonnen. Gelukkig had ik nog een gele courgette liggen, plus natuurlijk een ui, en die heb ik vervolgens in stukjes gesneden en in een nieuwe pan gefruit. Daarna mocht de natte zeefsaus erbij, en toen alsnog de eieren. Oké, er ging één dooier kapot, maar verder: helemaal gelukt.
Moraal van het verhaal: wanhoop nooit in de keuken. Overal kun je altijd nog wel iets van maken. En wees voorzichtig met je lievelingsmessen.
(Met dat mes is het trouwens weer helemaal goed gekomen hoor, dankzij het vakmanschap van de firma Meesterslijpers!)
Ook in deze serie:
• Reisverhaal met 10 lekkere tips voor Tel Aviv
• Recept shakshuka (sjaksjoeka)
• Kliekjesrecept shakshuka-frittata