De BBC is weer lekker aan het koken elke avond. Masterchef is weer begonnen (helaas niet meer in hapklare brokken van eentje per avond maar in onverteerbare klonten van 3 afleveringen tegelijk) en de Hairy Bikers zijn alweer afgelopen, maar er is meer. Twee nieuwe kookprogramma’s zag ik, en grotere verschillen zijn niet denkbaar. Vandaag over sterrenchef Raymond Blanc, morgen over kok-wannabees in Instant Restaurant.
Koffiekopje
Elke maandagavond geeft gelauwerde sterrenchef Raymond Blanc zijn keukengeheimen prijs. De Franse chef werkt al sinds jaar en dag in Engeland, maar zijn accent van hier tot Tokio is nog altijd dermate abominabel dat hij soms nauwelijks te volgen is. Het thema van vorige week was chocola. Van chocolademousse (met wel 7 eiwitten, hier het recept) tot aan een van zijn grote succesnummers: een flinterdun kopje, helemaal gemaakt van chocola en gevuld met een koffiemousse met sabayon. Werkelijk adembenemend beeldschoon. Maar wel een ferme klus, om eens een understatement te gebruiken.
Beroerd design
Gelukkig heeft meneer Blanc in deze serie een keukenslaafje dat op zijn commando’s alsmaar aan komt rennen met de benodigde spullen. Erg blij kijkt hij er trouwens niet bij. De serie is gefilmd in de keuken van restaurant Le Manoir Aux Quat’ Saisons, waar we tussen de bedrijven door allerlei personeelsleden bezig zien met de mise en place. Letterlijk een kijkje in de keuken dus. Leukste moment: de meester foetert (“beroerd design”) op een onhandige garde die je niet bovenop de pan kunt leggen, omdat hij er steeds inglijdt. Dan pas ziet hij dat zijn eigen merknaam erop staat. Gelukkig moet hij daar toch wel smakelijk om lachen.
Raymond Blanc’s Kitchen Secrets, maandagavond 21.30 – 22.00 BBC2