Alles is al verzonnen, zeker op eetgebied. Het is voor een receptenschrijver een illusie om te denken dat je iets geniaals bedacht hebt, want ergens is er ooit iemand anders vast ook al lang een keer opgekomen. Nee, recepten creëren is meer een kwestie van alsmaar variëren op een variatie. Een voorbeeld uit de praktijk?
Ik ben pavlova-fan. U weet wel, zo’n brosse wolk van meringue, opgehoogd met smeuïge room en afgetopt met een fleurige berg fruit. Doodsimpel en toch altijd weer spectaculair. De oerklassieker is met rood fruit, maar voor deze krant bedacht ik – met banoffee pie in het achterhoofd – ooit een variant met banaan, karamelsaus en pecannoten. Die transformeerde ik vervolgens voor mijn kookboek De Vrolijke Tafel tot elegante minigevalletjes voor bij de high tea. Laatst moest ik ze toevallig voor een tv-filmpje weer eens maken, dus toen ik het weekend daarop gevraagd werd om een dessert mee te nemen voor een familie-etentje, hoefde ik niet lang na te denken: banaanpavlovaatjes. Maar ja, hoe gaat zoiets? Op de dag zelf had ik toch ineens tijd noch puf om meringues te bakken, dus het werden die van de banketbakker. Alleen bleken dat immense joekels, niet geschikt voor de gewenste uitvoering. Wat nu?
Gelukkig herinnerde ik me het principe van Eton Mess: een Engels toetje bestaande uit een mix van slagroom, verkruimelde meringues en bij voorkeur rood zomerfruit, want dat geeft zo’n sierlijk roze marmereffect. Alleen in mijn geval werd het dus banaan. Ik had ook nog een bodempje karamelsaus staan en noten slingeren bij mij thuis altijd wel ergens rond. Lang verhaal kort: ik mikte het toetje in een grote schaal, voegde op locatie nog even snel karamel en nootjes toe en zorgde aldus voor het succesnummer van de avond én een nieuw begrip binnen de familie. Dus mocht u toevallig nog een simpel doch doeltreffend feesttoetje zoeken waarbij gegarandeerd gevochten wordt om wie de schaal mag leeg likken, zoek dan niet verder.
RECEPT Eton Mess met banaan
(en karamel en pecannoten)
Nodig voor 6 personen:
500 ml slagroom
125 g witte meringues (banketbakker) of zelf maken (zie tip onderaan)
3 bananen
1 citroen
40 g pecannoten
2 eetl karamelsaus
1 eetl poedersuiker
Klop de slagroom stijf zonder suiker. Verkruimel de meringues tot gruis met brokjes en doe erbij. Rasp boven een andere kom de schil van de citroen en pers daarna de helft uit (de andere helft wordt niet gebruikt) en giet het sap erbij Snij de banaan in plakjes en hussel meteen door de citroen. Voeg toe aan het slagroommengsel en schep alles door elkaar. Doe in een mooie schaal en zet in de koelkast. Breek de pecannoten in stukjes en doe met de poedersuiker in een koekenpan. Rooster al omscheppend tot de suiker smelt en zich aan de noten hecht. Schep uit de pan en laat afkoelen en knapperig worden op een bord. Breek los. Tot zover de voorbereiding.
Laatste moment: Warm de karamel even in de magnetron zodat hij goed vloeibaar wordt. Zwiebel met een lepel snel heen en weer over de schaal zodat u dunne streepjes krijgt. Bestrooi met de nootjes.
TIPS:
• De supermarkt verkoopt vaak (mini-)meringues maar die van de bakker zijn veel lekkerder.
• Zelf meringues maken? Mix 2 eiwitten goed stijf met tegen het eind 100 g suiker erdoor. Schep/spuit in bergjes op een bakplaat en zet ± 1 uur in de oven (140 °C). Of zie dit uitgebreide recept voor meringues.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.