Hij zit erop, de 1 week zonder pakjes challenge! Een week lang deden zes gezinnen op mijn verzoek hun best om te koken zonder pakjes of zakjes. Alle filmpjes zijn klaar, 17 stuks in totaal en staan nu online op mijn speciale Facebookpagina 365 dagen zonder pakjes. Ze zijn grappig, ze zijn eerlijk, ze zijn heerlijk home made, ze zijn allemaal anders en ze zijn vaak ook nog lekker, want er komen volop gerechten voorbij.
En dat allemaal om te laten zien dat je heus niet standaard naar allerlei poedermixen hoeft te grijpen als je in een druk leven met een druk gezin toch elke dag iets op tafel moet zien te krijgen. Dat kan namelijk best. Als variatie op Cruyff: je ziet het pas als je het aan den lijve hebt ervaren. Da’s toch andere koek dan die arme familie met drie bloedjes van kinderen die van Honig een jaar lang elke dag uit een pakje móet eten. Zielig hoor.
Ik ben apetrots op mijn gezinnen. Dat ze het aandurfden, dat ze zo eerlijk durfden te zijn, ja ook als het allemaal even niet zo lukte. Maar allemaal concluderen ze: het was een leuke ervaring en het viel eigenlijk reuze mee. Soms kostte het koken iets meer tijd, maar soms ook niet. De kinderen hielpen vaak mee (gaat er iets boven pure quality time met je kind?) en er werd (meestal…) met smaak gegeten. Gaan ze nu nevernooit meer een pakje gebruiken? Haha, dat moeten ze helemaal zelf weten natuurlijk. Ik zit heus niet met een controlerend vingertje op hun schouder. Maar ze hebben in ieder geval ervaren hoe het ook anders kán, en dat is pure winst. Terugkijken? Hier vind je alle filmpjes bij elkaar.
Ik mis ze nu al…
Maar ze hebben beloofd om contact te houden, en af en toe berichten en foto’s te sturen van hun kookavonturen.
Als afsluiting hierbij het recept uit het laatste filmpje van Tessa, spinazie-zalmtaartjes. Zie hier het bijbehorende filmpje.
Nodig:
(voor 1 grote taart of 6 kleintjes)
450 g fijngehakte spinazie (diepvries, of verse als je dat lekkerder vindt, een grote zak is voldoende)
200 g gerookte zalm
3 eieren
1 bakje crème fraîche
geraspte kaas naar smaak
6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
wat boter en bloem voor invetten
Laat de bevroren spinazie volledig ontdooien en uitlekken in een zeef (liefst ’s ochtends alvast uit de vriezer halen).
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
Kluts de eieren en crème fraîche door elkaar, doe de uitgelekte spinazie erbij en kaas naar smaak.
Knip/snij 100 g zalm in snippers, schep erdoor.
Grote taart: vet een springvorm in met boter en bepoeder met wat bloem. Plak de blaadjes bladerdeeg aan elkaar en bekleed hiermee de vorm.
Kleine taartjes (zoals in het filmpje): vet een muffinvorm (6 holtes) in met boter en bepoeder met wat bloem. Snij de plakjes bladerdeeg tot rondjes. Bekleed hiermee de holtes.
Groot of klein: vul met het spinaziemengsel. Verdeel de overgebleven 100 g zalm over de bovenkant.
Bak in een voorverwarmde oven (220 °C). Reken voor een grote taart op een half uur, voor de muffins op 15-20 minuten. Check met een scherp mesje of de vulling gestold is. Zoniet: ietsje langer.
En hoe nu verder?
Natuurlijk ga ik gewoon door met mijn vrolijke kruistocht om mensen lekkerder te laten eten, zónder pakjes en zakjes. Op deze website, maar ook op mijn speciale Facebookpagina 365 dagen zonder pakjes, met tips en allerlei gratis recepten. Mocht het smaken naar meer, dan kun je natuurlijk ook altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.