Bereiden: 20 minuten
In de oven: 40 minuten
Een mens wil wel eens wat anders dan speculaasjes, speculaasbrokken of gevulde speculaas. Dit is de ideale snel-klaar-cake voor (alle!) donkere dagen waar je hele huis bovendien heerlijk van gaat ruiken. De geraspte mandarijnschil geeft een subtiel accent.
Nodig:
150 g zelfrijzend bakmeel
150 g zachte boter
150 g bruine basterdsuiker
25 g witte (garneer)amandelen
15 g speculaaskruiden (= ± 2 afgestreken eetlepels)
3 eieren
2 mandarijnen (alleen schil)
snufje zout
wat boter en bloem voor invetten vorm
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Kwast een cakevorm in met zachte boter en bestrooi met een dun laagje bloem.
- Klop in een kom de boter met de basterdsuiker in een paar minuten met de mixer mokkakleurig en luchtig.
- Klop daarna de eieren erdoor.
- Rasp met een fijne zeef de oranje schil van de (schoongeboende) mandarijnen. Klop erdoor.
- Doe door een zeef het bakmeel, de speculaaskruiden en wat zout erbij.
- Schep alles door elkaar met een grote lepel (nu niet meer mixen).
- Schep in de cakevorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
- Garneer met de amandelen.
- Zet 40 minuten in de oven tot de cake mooi gerezen en gaar is. Prik erin met een satéprikker: die moet er nét droog uitkomen.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!