Koken is een kwestie van vooruitzien. Een slimme meid (m/v) plant haar maaltijd op tijd. Hoe? Door ervoor te zorgen dat je altijd wat overhoudt om weer op voort te borduren. Zo wordt koken ook een kwestie van terugkijken: op wat er nog ligt van gisteren of vorige week of (lang leve de vriezer) nog veel langer geleden. Dit recept is bijvoorbeeld bij uitstek een kliekjesrecept. Op het eerste gezicht lijkt het namelijk een bizar omslachtige klus: taartdeeg kneden, frutten met minivormpjes, karamel koken, chocola smelten, pff, wat een gedoe. Maar wat als u nou appeltaart heeft gebakken en u hebt afgesneden restjes deeg over? Die duwt u meteen uit in kleine taartvormpjes en gooit ze in de vriezer. Of u heeft voor de aardigheid een keer een pot karamel gemaakt en daar zit toevallig nog een bodempje in? En een kwartreep chocola slingert altijd nog wel ergens rond, toch? Kijk, en dán worden deze koekjes annex mini-gebakjes ineens een fluitje van een cent. Gewoon de bevroren deegvormpjes uit de vriezer, hop, de oven in. Vullen met een lepel karamel. Afdekken met wat gesmolten chocola, et voilà.
De inspiratiebron was zoals zo vaak een pakje uit de supermarkt, want ja, deze très Franse ‘tartelettes chocolat caramel’ vindt u gewoon in Nederlandse winkels.
Uit een pakje: Bonne Maman Tartelettes chocolat caramel
Tarwemeel, melkchocolade 27% (suiker, cacaoboter, volle melkpoeder, cacaomassa, emulgator: lecithinen [soja], natuurlijk aroma van vanille), karamel 20% (glucosestroop, invertsuikerstroop, boter, gezoete melkconcentraat, zout, suiker, emulgator: lecithinen [SOJA], natuurlijk aroma), suiker, verse boter, verse eieren, magere melkpoeder, zout, rijsmiddel: difosfaten en natriumcarbonaten.
Een doos met negen koekjes die bizar genoeg per stuk verpakt zijn in plastic, want de Fransen zijn kennelijk meer bezorgd om universeel behoud van knapperigheid dan om duurzaam. En ja, ik weet dat we op zout moeten letten, en u mag het ook achterwege laten, maar een snuf zout maakt karamel nu eenmaal duizend keer onweerstaanbaarderder. Dus daarom toch maar meteen het recept voor een hele pot.
Zelf chocotartelettes met zoute karamel maken?
Nodig voor 12 stuks:
Zoute karamel (1 pot):
225 g kristalsuiker
200 ml slagroom
30 g boter, in blokjes
¼ theel fleur de sel (of gewoon zout)
Deeg:
125 g bloem
75 g koude boter in blokjes
50 g suiker
1 klein ei
snufje zout
boter & bloem voor invetten
Plus:
30 g pure chocola
Karamel: Doe de suiker met 2 eetl water in een koekenpan met anti-aanbaklaag, roer een paar keer tot alle suiker nat is en de bodem egaal bedekt is. Laat op middelhoog vuur smelten en kleuren in ± 8 minuten. Nu niet meer roeren, alleen zachtjes de pan rondwalsen tot het goudbruine stroop is. Doe de room en boter erbij (spetteralert!), laat even uitbruisen en dan in ± 4 minuten onder af en toe roeren een mooie dikke saus worden. Voeg zout toe en giet in een brandschone grote jampot. Het stijft nog verder op bij het afkoelen.
Deeg: Wrijf bloem, boter, suiker en zout tot kruimels. Voeg losgeklopt ei toe (misschien is niet alles nodig) en kneed snel tot een soepel deeg. Verdeel in 12 porties en duw dun (dun!) uit in 12 geribbelde minitaartvormpjes (Ø 6 cm), die u vooraf heeft ingevet met boter en bepoederd met bloem. Prik de bodem in met een vork. Zet minstens 1 uur in de vriezer. Bak ze zonder ontdooien in ± 12-14 minuten gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven (180 °C). Laat iets afkoelen en wip uit de vormpjes.
Samenstellen: Schep een lepel karamel in elke koekbodem. Breek de chocola in stukjes en smelt au bain-marie (magnetron). Giet over de karamel, strijk tot in de hoekjes met de achterkant van een lepel. Laat opstijven in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.
TIPS:
• Door de taartvormpjes in de vriezer te zetten, kunnen ze zonder bakvulling in de oven; door de verstijvende kou zakt het deeg niet uit.
• Warm koelkastkoude karamel even op in de magnetron, dan vloeit hij mooi glad uit.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.