Jaren geleden doken in de supermarkt ineens bakjes op met daarin gezusterlijk verpakt een avocado, rode peper en limoen. Het guacamolepakket was geboren. De rest is geschiedenis: elke grootgrutter grossiert tegenwoordig in verspakketten, van Hollandse snert en Italiaanse lasagne tot Thaise curry. Natuurlijk kun je die ingrediënten ook prima los kopen, dan zijn ze bovendien vaak een stuk frisfruitiger, maar ach, het is een makkelijke eerste stap op weg naar koken zonder pakjes en zakjes. Iedereen blij, behalve de fabrikanten van pakjes en zakjes, die het succes met lede ogen aanzagen.
Maar ziedaar, nu is ook Unilever in deze lucratieve business gedoken. Het persbericht jubelt over 200 gram groente per persoon, maar rept juist met geen woord over de bijgeleverde Knorr-zakjes, Conimex-pakjes en Unox-worsten. “Ach, “zegt woordvoerder Eric Prinsen van groenteleverancier ZON, “als mensen pakjes en zakjes gebruiken maar ze eten wel 250 gram groente, dan ben ik al blij. De consument heeft nu eenmaal een stukje inspiratie en hulp nodig om groenteconsumptie te realiseren.” Volgens hem is alleen groente in een pakket niet genoeg en moet er een hulpmiddel bij, “want als de consument een aubergine of courgette ziet, dan denkt hij: wat moet ik daar nou mee?”
Uit een verspakket: Unox Groentenhutspot
Ui, winterpeen, knolselderij, aardappel, tijm, Unox Gelderse rookworst (varkensvlees 94% (waarvan 18% separatorvlees), water, zout, voedingszuur: citroenzuur, rundercollageen, stabilisator (E451, E452), rookaroma, antioxidanten (ascorbinezuur, rozemarijnextract), specerijextracten (nootmuskaat, peper, chilipeper), korianderextract, conserveermiddel: E250), Knorr stamppotjus (aardappelzetmeel, tarwebloem, ui 12%, gerookt spek 12% (varkensvlees, zout, rook), zout, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, gistextract, suiker, palmvet, geconcentreerd groentensap (selderij, ui, wortel, prei), gerstemoutextract, kaliumchloride, aroma, zonnebloemolie, peterseliewortel).
Zelf toevoegen: 250 ml water, 50 g margarine of boter.
Terug naar de groente. Hutspot is iets van alle tijden: een pot of ketel waar alles inging wat er voorhanden was. In ons land vooral beroemd door de Leidse hutspot die de Spanjaarden achterlieten na hun roemloze aftocht op 3 oktober 1574. Een husseltje van knollen, pastinaken en uien, met wellicht ook wat vlees erin, daar zijn de annalen niet duidelijk over. Geen aardappels, die arriveerden immers pas twee eeuwen later vanuit De Nieuwe Wereld. Het Unox Verspakket Groentenhutspot houdt het op ui, peen, knolselderij en aardappel. Dat doen wij ook, maar dan met pastinaak in plaats van aardappel, zo krijgt u historisch correct nóg meer groente binnen. En er komt geen pakje jus of zakje rookworst aan te pas.
Zelf groentehutspot maken?
Nodig voor 4 personen:
500 g winterpeen
500 g pastinaak
500 g knolselderij
500 g ui
50 g boter
± 100 ml warme melk
5 takjes verse tijm
1-2 eetl dijonmosterd
zout & peper uit de molen
optie: wat gehakte peterselie
Snij de ui in dunne halve ringen. Smelt de boter in een grote koekenpan en fruit de ui minstens 20 minuten heel zachtjes samen met de losgeriste tijm onder een deksel, af en toe roeren. Schil intussen de peen, pastinaak en knolselderij en snij in stukjes. Doe in een pan met zoveel water tot de groenten net onder staan, plus wat zout. Breng op hoog vuur aan de kook en laat dan met deksel erop ± 15-20 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar en goed inprikbaar zijn. Giet af, laat even uitdampen en stamp dan grof met de pureestamper. Roer de uien inclusief al het bakvet erdoor, plus zoveel warme melk als nodig is om er een smeuïg geheel van te maken, dan is er geen jus meer nodig. Breng op smaak met mosterd, peper, zout plus eventueel nog wat fijngehakte peterselie.
TIPS:
• Wij thuis misten het niet, maar wilt u het toch klassiek met vlees erbij? Denk aan rookworst, klapstuk, hachee. Of bak braadworst, merguez, speklapje, spekjes, karbonade of gehaktbal, zeker als u toch erg hecht aan een kuiltje jus. Lees hier alles over jus (vlees en vega).
• Als je er toch iets bij wilt maar geen vlees: gebakken kastanjechampignons of ander paddenstoelenspul is er ook lekker bij.
• Langzaam gefruite ui geeft veel meer smaak dan koken in water. Hoe langer hoe lekkerder, dus begin altijd daarmee.
• Kliekje hutspot over? Niet weggooien! Daar maken we morgen hutspotmuffins mee (recept volgt).
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.