Specerijen maken het leven van een thuiskok een stuk gemakkelijker, maar dan moet je wel goed spul hebben. Neem nou kerriepoeder. Iedereen heeft het wel in huis, want een vleugje of snufje komt regelmatig van pas. Vaak staat het echter in een glazen potje al jaren te verstoffen in een kruidenrekje of achterin de keukenkast. Maar stoffig kerriepoeder, daar valt geen eer aan te behalen, dat smaakt en geurt nergens meer naar. Da’s ronduit zonde van je gerecht. Daarom moet je je ook nooit bij de groothandel laten verleiden tot kiloverpakkingen specerijen. Goedkoop is duurkoop. Tenzij je een weeshuis hebt natuurlijk.
En dan heb je ook nog eens kerriepoeder en kerriepoeder. Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde! De meest simpele curryschotel of kip-kerrie krijgt in één klap een opleving ervan. Nee, ik heb geen aandelen in de firma Euroma, ze hebben nog nooit gevraagd om over ze te schrijven, ik heb nog nimmer een gratis blikje van ze gekregen, ik koop ze keurig gewoon zelf in de winkel. Maar ik ben er oprecht enthousiast over. Vroeger had ik een Engels winkeltje om de hoek waar ze ook heel lekker Madras-kerriepoeder verkochten, maar a) dat winkeltje is helaas ter ziele en b) wat hadden lezers in de rest van het land aan die tip? Die kwamen heus niet helemaal naar Amsterdam gereden voor een doosje kerrie.
Nee, daarom is het zo fijn dat er een heel erg lekker kerriepoeder bestaat dat gewoon bij ’s lands grootste grootgrutter te krijgen valt. Iedereen blij, zou je zeggen. Maar toen ik het laatst bij dat recept van linzencurry weer eens als tip gaf, kreeg ik prompt mail van een lezer: “Jonnie Boer is ons struikelblok, qua pecunia maar ook mentaal. Reden: duur en iets tè highbrow. Zou leuk zijn om uw mooie rubriek ‘Hollands zuinig’ elke keer even onder de meetlat te leggen. Niet elke lezer heeft een rijk gevulde portemonnee. Verder niets dan lof. We gaan met kerrie van de Aldi aan de slag.”
Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Hoe duur is een blikje kerrie nu helemaal? We hebben het toch niet over een kilo kaviaar, een breedbeeltelevisie of een Ferrari? En wat is er in vredesnaam ‘highbrow’ aan? Omdat het in een blikje zit in plaats van een potje? Omdat een beroemde sterrenkok advies heeft gegeven? Wat een wonderlijk vooroordeel. Het is toch juist fantastisch dat je voor een paar luttele euro’s maandenlang in één klap heerlijke gerechten kunt maken, omdat jazeker, kwaliteit van specerijen echt een verschil van dag en nacht kan maken?
Wat de pecunia betreft, ik heb het even nagerekend. Een zakje ‘Maggi Indiase linzencurry’ met als hoofdingrediënt zout en kerriepoeder kost € 1,25 en is goed voor 3 maaltijden, dus € 0,42 per maaltijd. Een blikje kerriepoeder (zonder zout) van Jonnie kost : € 3,66. Daarmee kun je zeker 20 maaltijden bereiden, dus de kosten zijn € 0,18 per maaltijd. Tel uit uw winst.
Maar goed. Wie blij is met zijn eigen supermarkthuismerk kerriepoeder voor een paar dubbeltjes, ook prima. Het is maar een goedbedoelde tip, mensen, een suggestie om uw leven te verlekkeren. En tips kunt u prima in de wind slaan.