‘Currypasta valt toch zeker niet onder de pakjes en zakjes??’ Menig ongeruste thuiskok klampt mij aan met deze vraag. Nu ben ik erg van de rekkelijke, ik vind heus niet dat je altijd en overal álles zelf moet maken, kom op zeg, er zijn ook nog andere dingen te doen in het leven. Ik richt mijn gramschap bij voorkeur op lachwekkende onzinproducten die consumenten domweg voor de gek houden. Natuurlijk zijn kruidenpasta’s en boemboes uit de oosterse keuken ook prima zelf te maken, gewoon even een bups spullen hakselen in een keukenapparaat, maar kant-en-klaar kunnen ze ook lekker zijn, en een uitkomst bovendien voor de snelle thuiskok. Het enige wat je moet doen is een beetje opletten welke je koopt.
Zoek de verschillen:
(links) Uit een potje: Koh Thai Red curry paste
Water, knoflook, Spaanse peper (15%), sjalot, citroengras, suiker, zout, galanga, kaffir limoen, specerijen (korianderzaad, komijn, kardemom), voedingszuur: citroenzuur.
(rechts) Uit een pakje: AH Boemboe rode curry
Water, suiker, chilipeper 6,5%, kruiden en specerijen (knoflook, gember, citroengras, koriander, witte peper, zwarte peper, kurkuma, venkel), zout, gehard plantaardig vet, plantaardige olie, gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterker (E621), sjalot, trassiepoeder (garnaal, zout), voedingszuren (azijnzuur, citroenzuur), zonnebloemolie, verdikkingsmiddelen (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), tamarinde, kleurstoffen (karamel, paprika-extract), conserveermiddelen (E202, E211, E223).
Wat valt op? Juist. De ene bestaat uit gehakselde ingrediënten en specerijen. Voor wie schrikt van ‘citroenzuur’, da’s hetzelfde als een kneepje citroen. De andere bevat daarentegen ook een stevig arsenaal aan hulpmiddelen als suiker, zetmeel, smaakversterker, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen en conserveermiddelen. Is dat erg? Nou nee, maar het gaat natuurlijk wel ten koste van de smaak. Dus als je de keuze hebt, koop dan liever the real thing dan een goedkope imitatie met allerhande vulmiddel.
Een lepeltje currypasta is lekker in van alles en nog wat. Om te beginnen natuurlijk in alle snelle, simpele curry’s (groente, kokosmelk, currypasta, hoppa), maar ook in alle mogelijke wokschotels, in viskoekjes en groentefritters, door hamburgers of gehaktballetjes, in de soep, door de noedels of nasi, of (verdund met olie) over de wintergroente voordat je ze roostert in de oven. Ik ben zelf fan van de groene, die vind ik frisser en geuriger dan de rode, maar dat moet je verder zelf weten.
Hetzelfde verhaal geldt voor (Indonesische) boemboes, ook een soort sappige gestampte kruidenmixen die de basis vormen voor menig gerecht. Als de ingrediëntenlijst op de verpakking uitblinkt in suiker (en dextrose en maltodextrine, andere benamingen voor suiker), zout, zetmeel en aroma, maak dan liever even een ommetje langs de toko voor een écht kruidige variant.
Zelf maken? Zoals gezegd, moeilijk is het niet. In mijn laatste kookboek Slim zonder pakjes & zakjes heb ik twee doodsimpele basisrecepten opgenomen van groene currypasta en rode boemboe. Allebei een fluitje van een cent en prima houdbaar in een potje in de koelkast.