We beginnen deze Drs-P-serie met de knolraap, dan volgen lof, schorseneren en prei vanzelf. Maar eerst een stukje knollologie. De knolraap (brassica rapa), ook wel meiraap of meiknol(letje) genoemd, is van binnen wit als een radijs en van buiten vaalwit met een paarse blos. Van het voorjaar komen de delicate kleintjes weer, nu zijn het soms echte joekels. Fransen zijn er dol op en noemen ze navets (niet te verwarren met navettes – koekjes of pendelbussen). Heel wat anders dan de koolraap (brassica napobrassica of rutabaga), die is een stuk groter met ruwe paarse schil en juist oranjegeel van binnen. Dan is er ook nog de lieflijk lichtgroene, hoewel soms ook knalpaarse, koolrabi (brassica oleracea), met van die uitsteekseltjes. En natuurlijk de knolselderij (apium graveolens) van de erwtensoep, maar die is van een heel andere familie.
Wat ze gemeen hebben is dat je van allemaal soep kunt koken. Dat doen we dan ook subiet.
Recept Knolrapensoep (met roquefortcroutons)
Nodig voor 4 personen:
500 g knolrapen (liefst kleine)
1 liter groentebouillon
1 grote ui
1 knoflookteen
2 eetl mosterd
1 volle theel kerriepoeder
klontje boter
wat peterselie
zout & peper uit de molen
Croutons:
4 plakjes stokbrood
50 g roquefort (of andere blauwe kaas)
2 eetl crème fraîche
2 eetl olijfolie
1 knoflookteen
Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in een ferm klontje boter in een soeppan. Verwijder intussen de stronk van de knolraap (schillen hoeft niet) en snij in blokjes. Doe ze bij de ui, strooi de kerrie erover en roerbak 5 minuten mee. Voeg 1 liter (kokendhete) groentebouillon toe, plus zout en peper. Laat onder een deksel 15-20 minuten rustig sudderen tot blokjes zacht zijn. Doe de mosterd erbij en pureer glad met blender of staafmixer.
Croutons: Kwast het brood in met olijfolie en uitgeperste knoflookteen. Bak in ± 8-10 minuten goudbruin in een hete oven (180 °C). Prak de kaas met de crème fraîche en verdeel over de (iets afgekoelde) broodjes. Zet de oven op grillstand en laat de kaas even gratineren.
Serveren: Doe de soep in kommen of borden, laat er een broodje in dobberen en bestrooi met fijngehakte peterselie.
TIPS:
• Bouillon mag best van een blokje, laten we het nieuwe jaar nou niet meteen met opgeheven vingertje beginnen. Wat niet wegneemt dat u met (in de vriezer opgespaarde – goed voornemen voor 2018!) restjes, kontjes en schillen van groente heel makkelijk zelf even bouillon maakt.
• Geen knolraap/meiknol gevonden? Dan komt koolrabi het dichtst in de buurt. Die moet u wél schillen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw en is onderdeel van een vierdelige serie. Zie ook lof, schorseneren en prei.
Copyright: Koken met Karin.