Laat je niet gek maken! Niemand verwacht dat je ineens moeilijk gaat doen met kreeften en truffels. Als je het snelle-pastatype bent, moet je jezelf niet gaan verzuipen in een achttien-gangen-diner.
Ben je niet zo’n keukenprins(es)? Kies dan liever voor een paar lekkere gerechten waar je goed in bent, maar dan extra mooi opgediend. Oma’s dekschalen, feestelijk opgemaakte borden, mooie servetten, zoveel mogelijk glaswerk en glimmend gepoetst tafelzilver is het halve werk. En heb je niet genoeg? Mix & match gewoon alles door elkaar, dat is toevallig reuze trendy.
Een grote groep aan tafel? Geen probleem, lees hier (tip 5) hoe je dat aanpakt.
Schrijf het menu op een A4-tje, inclusief alle handelingen die nog gedaan moeten worden zoals sprietjes bieslook of toefjes slagroom maar ook welke borden je ervoor in gedachten had. Hou dat paraat in de keuken, dan kun het dit jaar nou eens níet vergeten.
Kies gerechten die je zoveel mogelijk van tevoren kunt voorbereiden. Soep is bijvoorbeeld altijd handig, of maak eens een terrine of paté. Vergeet de oven niet: ideaal voor flinke hoeveelheden en je hebt er geen omkijken naar (van groot vlees, via visfileetjes tot groente en aardappelen). Maak van tevoren een toetje om op te stijven in koelkast of vriezer. Of bak een taart of feestelijke kerstkoekjes (zijn er ergens nog kids in de buurt die willen helpen?), daar gaat je huis ook meteen lekker van ruiken.
Komen er heel veel mensen? Denk dan eens aan een buffet. Laat iedereen iets uitkiezen uit de talloze recepten op deze website (of nog beter: geef zelf ferme hints) en bereiden, dan komen de schalen met eten vanzelf binnenwandelen.
Doe meer met groente. Kies eens voor ‘vergeten groente’ als pastinaak of schorseneren. Was alle groente van tevoren en bewaar gesneden en al in koud water, eventueel met een scheutje citroensap tegen het verkleuren. Gemak gaat deze keer boven eventueel verlies van vitaminen. Ook een idee (werkt bijvoorbeeld puik met sperziebonen) is vooraf koken, laten schrikken in ijswater, later weer opwarmen in boter met knoflook en tijm. Helemaal ideaal: in de oven ermee, à la ratatouille en aardappels), maar het kan met alle soorten winter/knolgroenten, biet, pompoen, venkel: omhusselen met wat olijfolie, zout, peper en als je hebt knoflook/tijm/rozemarijn minstens een half uur in een hete oven schuiven tot ze zacht zijn met hier en daar een geblakerd randje. Altijd lekker. Of kijk in mijn nieuwste boek Slim zónder pakjes & zakjes, dat gaat immers helemaal over groente.
Check vooraf of er allergieën of dieetdingen zijn en ga voor een menu dat zoveel mogelijk bij iedereen past, steeds de hele avond voor één iemand steeds een apart bordje is voor niemand leuk. Kies liever voor verschillende schalen op tafel, zodat iedereen kan kiezen. En denk vooral ook aan vegetarische gerechten: die lust iedereen, da’s wel zo handig. Ik wil mezelf niet alweer promoten, maar het toeval wil dat juist mijn boek De Vrolijke Tafel hier helemaal in is gespecialiseerd.
Onthoud: less is more. Met kerst eet iedereen al snel te veel. Heus, niemand komt te kort. Ga dus voor kleine maar fijne porties. Helemaal bij diners waar iedereen een gerecht meeneemt, dan is het al snel allemaal te veel. Voorkom dat gasten na de zesde gang gaan opzien tegen de nog resterende zeven gangen. En doe al helemaal nooit een grand dessert…
Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Met goede spullen heb je niet veel nodig. Dit is hét moment om aan de slag te gaan met een echte topolijfolie. Ga naar de scharrelslager voor blij vlees. Kies lekkere kaasjes uit bij de ambachtelijke kaasboer. En doe meer met verse kruiden.
Geef dit jaar uitsluitend lekkere ingrediënten of delicatessen als kerstcadeautjes, die krijg je als het goed is de volgende keer als je bij je dierbaren gaat eten lekker weer terug op het bord. Dubbel plezier.
Doe jezelf of je wederhelft eindelijk eens die felbegeerde keukenmachine, braadpan, pastamachine, pureeknijper, koksmes of superrasp cadeau. Met goeie keukenspullen wordt koken meteen al een feestje, hoeveel mensen er ook komen.
Heb je écht geen tijd, puf of inspiratie voor een compleet diner? Wat je ook serveert, al is het slechts een balletje gehakt, zorg altijd voor een indrukwekkend dessert (zoals bijvoorbeeld een van mijn feestdesserts of mijn all time topper pavlova), dan wordt het alsnog een feestmenu om lang te herinneren.
Van de kliekjes van een kerstmenu kun je de volgende dag nog iets feestelijks maken. Maar dan in de vorm van een serie kleine hapjes, zoals soep opgeschuimd met de staafmixer in een kopje. Ben je nog trendy ook met je fingerfood. Zoek je wat extra kliekjes-inspiratie? Op dit filmpje heb ik er 7 voor je, op basis van een restje groente.